2011. október 25., kedd

Csonthéjászati helyzetkép


Mi más menne jobban a dióhoz, mint maga a dió? Guba a gubához, dió a dióhoz, azaz szegény ember dióval süt - és egyéb bölcsességek rohanják meg az ember agyát, míg görnyed a kis sámlin a pincében. 

Odalent rengeteg szétterített dió fogad, dióhegyek síkban. Tavalyiak és ideiek. A tavalyinak próbálunk a végére érni, az idei még izgalmas, új csemege, csak jöttünkben-mentünkben a fejére koppintunk valamelyiknek és bekapjuk. Valójában a fenekére csapunk a kalapáccsal, mert a családi csonthéjmérnökök ezt a módszert tartják a legcélravezetőbbnek. Hétről hétre változik a dió jellege, ahogy szárad. A mókusoknak is kiteszek nagylelkűen 1-1 marékkal, van már olyan magoncunk, ami ilyen kitett, de a mókus minőség-ellenőrzésen át nem ment dióból serkent.

Lapos papírládákban hever még Balaton-felvidéki mandula, mely a karácsonyt várja. Pirítva, sózva eszegetem az ünnep alatt a nagy főzési hajtásban. És ott van a barátoktól kapott mogyoró, amiből mogyorós adventi linzer készül. Illata napokig uralkodik a házban, csak a mézeskalácsé tudja felülírni. 

Az itt felvázolt desszertet "tányérdesszertnek" kellene nevezni, de nem jön ki a szó az ujjbegyemből. Nevezzük inkább „diós kocka diós környezetben”-nek. Vagy „őszi desszert”-nek. Vagy „dió a köbön”-nek. Alapja egy diós kevert sütemény, ezt általában fejből szoktam sütni, de most muszáj lesz valami hivatalos receptet kiizzadni magamból. Kihűlés után kockára vágtam (a süti hűlt ki, nem más), egy kanál diófagyit tettem mellé, megszórtam sk. készített grillázzsal és megöntöztem aranysziruppal. Volt, hogy vanília fagyiba kevertem bele a grillázst és kicsit visszadermesztettem. Mindkét megoldás érdekel.

Az édesség a Magyar Fogorvosok Egybesültségének lelkes ajánlásával készült!


Diós kocka
Egy kisebb tepsiben sütöttem, hogy a tészta magas legyen.
6 tojás sárgáját kikevertem 20 dkg cukorral, 10 dkg olvasztott csokoládéval, kevés rummal, majd hozzáadtam a 6 tojás felvert habját, és óvatosan belekevertem 25 dkg darált diót, 4 ek zsemlemorzsát, 5 dkg réteslisztet.
Grillázs
3-4 ek. cukrot kevéske vízzel pirítani kezdtem, majd rádobtam 3-4 marék diót. Kevergettem hogy a dió és a cukor összekeveredjen és kicsit piruljon, de ne égjen meg. Enyhén olajozott fóliára ráterítettem és hagytam kihűlni, aprítógéppel összeaprítottam.