2010. március 13., szombat

Diótorta "megadtam a módját" módra

Nem apróztam el a dolgot, hátha igaz a hír hogy csak egyszer élünk és azt is ki tudja meddig, hát akkor mindent bele! Beruháztam némi dán vajba, (magyar vajat akartam venni, választhattam hogy sápadt teavaj vagy márkázott legyen-e, így döntöttem a dán mellett) beáldoztam a féltett barnarumomat, gőz fölött szorgalmasan habvertem egy "besamelt," a cukrot saját kezemmel őröltem porrá, a szigorúan ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó diót tisztítás után átválogattam, lisztet átszitáltam stb stb.

Közben elképzeltem egy életmód magazin arcát, ahogy torkához kap és lefordul a székről, hiszen kész öngyilkosság egy ilyen torta, tele undorító állati zsiradékkal, veszedelmes szénhidrátokkal, fogrontó csonthéjassal, akadálytalanul portyázó szabadgyökökkel meg mit tudom én mi mindennel! Meneküljön akinek kedves az élete!


Egy erre tévedt barátunk, aki mit sem tudott a beszerzés és a sütés körülményeiről, megkóstolta és így nyilatkozott: "ebből egy szelet felér négy szelet vajas kenyérrel."

Azt hiszem, erről nem is érdemes többet írni.

(A piros dió rejtélyének felfedéséhez kattints ide!)


Diótorta

Tészta:
6 tojásból készítettem egy 22 cm átmérőjű tortalapot.
Hozzávalók: 6 tojás, 120 g liszt, 50 g darált dió, 100 g cukor, rum. A diót a darálás előtt meg lehet kicsit pirítani. A rum és a liszt pontos mértéke függ a tojások nagyságától, lényeg hogy egy piskóta-szilárdságú masszát kapjunk. A fehérjéket külön vertem fel és óvatosan kevertem bele.
Kivajazott, az alján sütőpapíros tortaformában megsütöttem. Amikor már biztosan kihűlt, három lapra vágtam, de négyre még jobb lett volna.

Krém:
Gőz fölött habverővel főztem 3 dl tejben 50 g liszttel, csipet sóval egy kis krémet– amikor elegendően sűrű lett, levettem a gőzről és hagytam szobahőmérsékletre kihűlni.
250 g vajhoz 150 g porcukrot, 2 vaníliás cukrot, 250 g darált diót és kb. fél deci rumot kevertem. Összehabosítottam a főzött krémmel és nincs kizárva, hogy ekkor ízlés szerint még tettem bele cukrot és rumot. Egy kicsit hűtöttem a krémet, majd megtöltöttem a tortát kívül-belül. Az oldalát megszórtam darált dióval, tetejét a legszebb féldiókkal díszítettem. A második napon volt a legfinomabb.

2010. március 7., vasárnap

Házi májkrém

Folyamatosan támadják a tudósok ezt a szegény májat, hogy nem egészséges, randa méregraktár meg így meg úgy, de én mint az elesettek és üldözöttek örök támogatója talán éppen ezért is teszem gyakran az asztalra. Azt üzenem a tudósoknak, hogy el a kezekkel a májtól, míg a húsgyárak büntetlenül onthatják magukból a gusztustalanabbnál egészségtelenebb májkrémeket! Ipari szalonna, adalékanyagok, sertésbőrke, csirkebőr, szója, stb. – kis mennyiségben talán májat is tartalmaznak.
Azokra a műanyag tömlőcskékre soha senki nem mondja, hogy méregraktárak?!


A májjal kapcsolatos hidegkonyhai szakirodalom hihetetlenül kiterjedt. Az ember kénytelen kialakítani a saját májstílusát, hogy el ne vesszen a pástétomok és krémek között vagy bele ne gabalyodjon a kigőzölések és tejes-madeirás áztatások ragacsos hálójába. A leggyakrabban feldolgozott májak népszerűségi listája nálam: kacsamáj, csirkemáj, sertésmáj, marhamáj. Halmájból is megesett már ez-az. A libamájat szándékosan nem jegyzem, a fene sem akar a szociálisan érzékeny vagy az elszánt természetvédő kommentelők feketelistájára kerülni! Pfuj csúnya libamáj, pfuj hülye rómaiak akik fügével etették a libákat, pfuj gonosz libatömők, pfuj képmutató újságírók, akik lebuktatják a libatömőket!

A házi májkrémeknél szalonnát a sertésmájhoz adok inkább, szárnyasmájhoz szerintem elég az olaj. A krémesítést-sűrítést tojással és vajjal oldom meg. Ízesítés: majoránna, zsálya, kakukkfű - persze nem egyszerre, hol ez hol az a fűszer van bevetve - frissen őrölt borssal, utólagos sózással. És egy kis alkohol: aszú, sherry, ezek hiányában konyak.


Németországból kaptam néhány doboz máj- és húskrémet, melyeket egy családi gazdaságban állítottak elő. Az egyszerű, techno-rusztikus csomagolás izgalmas ízeket rejtett. A húsos verziót ők egyébként krumplival sűrítették. Ez nekem többet ért mindenféle csokidesszertnél!

Házi májkrém
60 dkg kacsamájat egy nagy fej felszeletelt vöröshagymával kevés olajon átpirítottam, majorannát és frissen őrölt borsot szórtam rá, majd lefedve kb. 15 percig pároltam. Közben megfőztem két tojást. Amikor a máj kihűlt, kétszer ledaráltam a levével, a hagymával és a tojásokkal együtt, kevés vajat is adtam hozzá. Sóztam, borsoztam, sherryztem, lehűtöttem.


Findusz cica minőséget ellenőriz