2011. november 11., péntek

Homo gastroblogicus paleohungaricus

Családfakutatás során sikerült egészen a gyökerekig hatolnom és olyan feljegyzés került a birtokomba, amely valószínűleg egy gasztroblogger ősöm munkája. 


napsütéses nap
Már hetek óta üldözzük a mamutot. Az egész horda fáradt, nyűgös és éhes. Az asszonyok gyűjtögettek ilyen-olyan gombákat. Nyolcan ettek belőle, hárman még életben vannak.

hűvös nap
A mamut utolért bennünket, hátulról támadt. Több csonkolásos sérültünk is van, kitettük őket a fennsíkra a keselyűknek. Délután az asszonyok gyökereket ástak ki a földből és bogyókat gyűjtöttek. A Tanács döntése értelmében az egyik növényt ezentúl nadragulyának fogjuk hívni és csak az ellenséges törzseknek kínáljuk.

esős nap
Kérgestalp és Csimbókhaj új stratégiát dolgozott ki a mamut bekerítésére. A hadművelet előreláthatólag két hetet vesz igénybe, addig is lementünk a folyóhoz, mert a fanyar bogyóktól már kilyukadt a gyomrunk. Két napig nem fogtunk semmit, a harmadik napon – mivel elázott a tűzkövünk – nekiestünk a nyers halnak. Lehullott falevélbe tekerve eszegettük. Ezt ezentúl sushinak fogjuk hívni. Egyelőre senkinek sem ízlik, de ha divatba jön, bizonyára megszeretjük majd.

ködös nap
Egy szál kőszáli nem sok, de annyi kecskét sem találtunk. Az éhség már elviselhetetlen. A horda szobrásza végleg lemondott arról, hogy valaha is modellt találjon Vénusz ábrázolásához.

napsütéses nap
A Vének Tanácsa 25 évről 20-ra vitte le a bekerüléshez szükséges életkort. További rendelkezés, hogy a szóvivő nem lehet 18-nál idősebb, mert a fogatlan vének beszédét senki sem érti. Az öregek mozgatása ezentúl szigorúan tilos, mert csontjaik könnyen törnek.

kánikulai nap
A gyűjtött bogyók megerjedtek, az egész család részegen feküdt, amikor a kardfogú tigrisek rajtunk ütöttek. Másnap a tigrisek feküdtek és elégedetten morogtak.

átlagos nap
Az asszonyok megfigyelték, hogy egyes állatok teje iható. De ahogy elkapunk egy nőstényt, annak az ijedtségtől azonnal elmegy a teje. Okostojás szerint nekünk kellene nevelnünk az állatokat a lakóhelyünk mellett, de sajnos a Hordaegészségügyi Szolgálat nem adja ki az engedélyeket. Tegnap Okostojást kivégezték, mert tiltott domesztikálási kísérleteket végzett a lakatlan kénes barlangok környékén.

esős nap
Megvan a mamut! Belehajszoltuk egy verembe, ott ordított egész délután, mire estére megjelentek a rokonai. Futottunk amerre láttunk, menekülés közben tíz hordatagot eltapostunk.

szitáló ködös nap
A mamutot már második napja dobáljuk kővel. Retkesbőr szerint fennáll a veszély, hogy a felhalmozódott kőrakáson fellépve az állat kiszabadul a gödörből. A Tanács összeült.

szakadó esős nap
A Tanács szétfutott amikor a mamut kiszökkent a gödörből. Hat öregünk szívrohamot kapott.

szomorú esős nap
Már egy hete nem ettünk semmit. A sakálok egészen a barlang bejáratáig merészkedtek. Az őrség tagjainak nem volt ereje védekezni.

napsütéses nap
Gyermekeink játék közben egy végelgyengüléses gyapjas orrszarvúra akadtak. A horda nekiesett a tetemnek. Húsa szíjas és száraz volt. A Tanács a sous-vide technológiát javasolta, de tudtuk, az legalább egy napig tart a specializált barlangban, ezért inkább nyersen téptük szét az állatot. A horda fogainak átlagszáma lecsökkent 4,5/fő-re. 

jégesős nap
Súlyos epe- és gyomor bántalmakkal fetrengünk a barlangban. Valószínűleg az orrszarvú túlérlelt volt. Nyolcan hasmenéssel küszködnek, négyen várnak májátültetésre. Na arra aztán várhatnak még pár évet!

csendes esős nap
A Tanács úgy döntött, hogy ezt az átkozott paleolit diétát egyszer és mindenkorra be kell fejezni, máskülönben nem érjük meg a neolitikumot. A tanácsmegbízottak „Korszerű élelmezés” konferenciát, „tejben-vajban főzőiskolát” és „tudatos vadászat” workshopot szerveztek. Okostojást rehabilitálták, posztumusz Szakóca díjat kapott, csontjait ünnepélyes keretek között elhelyezték a barlang falában. Lábszárcsontja az exhumálás közben eltűnt, a Tanács a nyomozás befejezéséig ideiglenes levesfőzési tilalmat rendelt el.

szikrázó napsütéses nap
Az új paleolit-ellenes rendelkezések értelmében az asszonyok kimentek és learatták a mezőn növő gabonát, megőrölték, de benne hagyták a szénhidrátot. Mi addig kisütöttük a varacskos disznó zsírját, amivel vastagon megkentük a forró kövön sült lepényeket és tepertőt morzsoltunk rá. Okostojás özvegye lisztből és tojásból un. tésztát gyúrt, ami valamennyiünk ínyére való és sokáig eltartható. Néhány állatot a barlang mellé szoktattunk, lefejtük zsíros  tejüket, a tejszínt a bogyók tetejére kanalaztuk. A nád- és répakísérletek is jól haladnak. Az egész horda kikerekedett, vidámnak és sokkal életrevalóbbnak látszik! Szemtanúk szerint tegnap vadászat közben valaki leelőzte a menekülő kardfogú tigrist és szemből vágta belé a dárdát.

másnap 
Valami nagy fényes villám csapódott be az erdőbe. A forróság és a hamueső elől a barlang legmélyére menekültünk. Két hétig voltunk bent. Megettük az összes tésztát, faggyút rágcsáltunk és elszopogattuk a cukorkészleteket. Közben a hülye mamutok odakint jól kihaltak!

(A fenti képet a lascauxi rokonok küldték az ünnepekre. Én meg recepteket küldtem nekik vissza, hogy pálcikaember helyett végre tisztességes harcos kinézetük legyen.)