Az idei konyhakerti szezon az újítások jegyében telt. Először is 
tudomásul kellett vennem, hogy macskabagoly barátunk, aki tavaly a 
konyhakert melletti fán ült hónapokon át reggeltől estig – estétől 
reggelig persze keményen dolgozott a megélhetésért –, szóval hogy ő nem akar többet itt 
nyaralni, mert tart a harsány szajkóktól, akik egyszer alaposan ellátták
 a baját. Hiányát két, un. gyökéröntözővel pótoltam, amelyet egy 
balatonalmádi fazekas készített. Lásd a fotót. 
Tavasszal kipróbáltam a kertészettudomány legmurisabb eszközét, a 
vetőszalagos vetőmagot. Háromféle salátát kínáltak egy zacskóban, de nem
 csak a saláta volt tépő, hanem a szalagok is, melyeket a perforáció 
mentén először szét kellett választani. 
|  | 
| Három az egyben | 
Azt hittem, ezzel a módszerrel 
nem kell betartani a szabályt, mely szerint vetni csak szélcsendes 
időben szabad. Tévedtem. A szalagok klasszul összegubancolódtak a 
szélben, alig tudtam lekábelezni őket az előkészített kis árkokban.
|  | 
| Magok a szélben | 
De végül sikerült, 
ezt az is bizonyítja, hogy egy-egy sorban csak azonos fajtájú saláták 
keletkeztek. És milyen finomak voltak!  
  
Idén is folytattam a zsákos krumplinevelést, de új fajtákkal 
próbálkozva. A kísérlet sikerült, de jövőre már tényleg nem teszem ki 
magam annak a sok csípős megjegyzésnek, miszerint ez mekkora hülyeség. 
Tényleg az, illetve nem nagyon éri meg a felhajtást az a 2-3 kg krumpli, de 
valahogy mégis jó érzés. 
   
|  | 
| Krumplik naplementében | 
 
|  | 
| Krumplik gőzben párolva, majd petrezselymes vajban megforgatva | 
|  | 
| Krumplik konyhakészen | 
 
Tavasz elején vettem egy csenevész kis padlizsán palántát, ami a leírás 
szerint valóságos kis csoda, mert apró, helyes kis gömbterméseket hoz. Topf aubergine – ez állt a táblán, melynek hátulján egy 
szemcsiklandó, dús bokor is le volt fotózva. Ez az! – gondoltam –, kis 
konyhakertbe kis padlizsánt! Beültettem a kert sarkába, a mini 
paradicsomok mellé. A legeslegfontosabb szempontot magamnak sem 
vallottam be, de 
Piszke kimondta helyettem, mikor letekintett
 az ültetvényre: "
lehet hogy íze nem lesz, de a fotókon jól mutat majd!" Nehezen
 indult a beszoktatás. Rövid időn belül kétszer is újra kellett 
élesztenem a növényt egyszer a kiültetés után, másodszor pedig az első nagy 
kánikula idején. Már ebből gondoltam, hogy csak valami labortermék lehet ez, 
amiből kivonták a természetes-környezet faktort. Na de aztán összeszedte
 magát, szépen bokrosodni kezdett. A sok virág egészen elvakított, pár 
napig csak messziről néztem a növényt, ráadásul jött az eső, öntözni sem
 kellett. Majd egy gyomláláskor valami azt súgta, nézzek a 
dolgok mögé. Benégykézláboltam hát a bokor mögé, bekukkantottam a sűrű 
levélzet alá, és megpillantottam négy darab kigyúrt padlizsánt! Olyan 
öregek voltak, hogy már nem is emlékeztek golyókorukra. 

 
Ettől kezdve 
naponta járőröztem a bokor környékén és azonnal leszedtem a felbukkanó 
golyóbisokat. De mivel egyszerre csak 2-3 db. fejlődött ki, soha nem 
tudtam egy jól fotózható, látványos ételt készíteni belőlük. Tanulság: 
megvan, de nem írom le, hátha jövőre még összejön az a fotó. 
 
3 megjegyzés:
Örülök! Szia! sl.
mikor folytatod a blogot?
A blog folytatódik, sok recept és történet alszik a gépben, csak fel kell kelteni őket. :)
Megjegyzés küldése