2012. november 17., szombat
Lila libanap
Beköltözött a
költészet a gasztrokalandor fülébe, és éppen Szent Márton napján! Liba, liba,
lila liba – ezt dúdolgatta, miközben a piacon csodálkozva kerülgette a mindenfelé
tekergőző libasorokat. Annyira komolyan veszik már a városi népek ezt a
hagyományt, hogy november elején valóban nekiindulnak libát vadászni. Nehéz
időszak volt ez a piaci árusoknak! Mindenfelé röpködtek a sütési-főzési tanácsok és számtalan buta (libás) kérdésre kellett válaszolniuk a
csüggedt henteseknek. Az álruhás gasztrokalandor igen jól
szórakozott mindezen, látva ahogy a vásárlók többsége tanácstalanul toporog a
kacsa-liba koordináta rendszer origójában.
Az amúgy is vidám
kalandornak csúcsra járt a jókedve, vett hát három libamellet, egy fiatal
vöröskáposztát, amit mi meg vegyünk most inkább lilának, majd felkutatta a piac
exkluzív krumpliárusát, aki lila és kék krumplikat is termel. Nem olcsóért adja az árut, de
ha tréfáról van szó, hősünknek a pénz kevéssé számít. Ebből kiindulva Szent Márton olaszrizlingje is került a kosárba, a lila gőz elérésének céljából. Otthon pedig konyhakész
céklafejek várták a nagy napot. A főzés most valahogy sokkal
színesebb tevékenység lett, néhány óra múlva a vajszínű konyhapult kezdett
átmenni lilába, a mosogatószivacs már maga sem emlékezett eredeti színére.
Pedig nem történt
semmi érdekes. Sült libamell, párolt krumpli, párolt almás káposzta és sült
cékla került az asztalra, de most valahogy sokkal nehezebben hittek a szemüknek az
ebédelők, mint egyébként. Nem értették, hogy az a kis pohár bor miként
idézhetett elő ilyen nagy és összefüggő lila ködöt?
Lila libamenü
A három libamellet
egy gyors serpenyős pirítás után lassú tűzön sütöttem a sütőben, hogy omlós
legyen. Tálalás előtt pihentettem.
A lila krumplit,
ami egyébként „svájci kék” fajta volt, gőzben megpároltam, mert valami egyedi
ízt vártam tőle, de semmi ilyesmit nem éreztem. Látványelemnek viszont kiváló
volt.
A káposztát a
szokásos módon megpároltam, só, cukor, ecet, köménymag és alma segítségével.
A céklát egyben
megsütöttem, megpucoltam és vastagon felszeleteltem. Majd a liba zsírjában
kicsit megsütöttem. Egyáltalán nem fröcsögött a zsírban, és kiválóan felszívott
egy kis sós liba ízt, a maga fantasztikus édessége mellé. Ezek voltak az év utolsó garázstetős
céklái.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)