Néhány m² föld, vagy 1-2 virágosláda, esetleg ültetőzsák, aztán 1-2 zacskó vetőmag, egy olló, egy szakácskés vagy más aprítóeszköz, és egy tucat műanyag dobozka – ennyi kell ahhoz, hogy egész télen és még most, tavasz elején is legyen a mélyhűtőben bőven zöldfűszerünk. Van két unalmas szakasz a folyamatban, amikor úgy tűnik, soha nem fognak kikelnek a magok, főleg ha a kertész nem olvasott még utána annak, melyik növény magja csírázik kifejezetten a fényre (pl. bazsalikom!). Aztán ha beindul a fejlődés, és a zöldek növekednek mint a dudva, nem győzi az ember csipegetni, súlyosabb esetben sarlózni őket. A tartósítás egyik módja a szárítás, csak le kell mosni erős vízsugár alatt a növényeket, lerázni róluk a felesleges vizet, aztán felakasztva hagyni megszáradni, de nem tűző napon, inkább csak nyári, széljárta árnyékban. Azután jöhet az aprítás, majd papírtasakokban, vagy zárt üvegben sötét helyen kell tárolni őket. A fagyasztottnál is érdemes megvárni, míg a víz leszárad a növényről, hogy ne vízkristályokat tároljunk egész télen. (Ezért nem támogatom a jégkockás megoldást.)
Én már túlvagyok a konyhakert tavaszi nagytakarításán, azaz
összegereblyéztem mindent, ami nem odavaló, családi összefogással felástuk és
elgereblyéztük a földet, megkezdődött a veteményezés. Az áttelelő zöldfűszerek
is kaptak egy kis pucolást és fazonigazítást, pl. levágtam az elszáradt vagy
nagyon fás részeiket, magot szórtam melléjük, hogy legyen egy zsengébb
generáció a sarkukban. Közben pedig rájöttem, hogy a zöldfűszer is csak ember!
Mert mindegyiknek egyedi személyisége van, máshogy élnek és halnak, viselkednek.
Kis saját zöldfűszer-határozó
- Undok növény: a koriander, mert hamar felmagzik, akármit is csinál vele a kertész. Aztán mehetünk az ínyencboltba, hogy vegyünk egy-egy csokorral. Tiszta szerencse hogy a magját gyakrabban használja a magyar konyha, mint a zöldjét, amit az első találkozástól kezdve meg kell szokni és meg kell szeretni.
- Túlélő: a snidling, ami kora tavasszal feltör, mint a gejzír, és a virága is fogyasztható.
|
Mai állapot |
- Szélsőséges politikus növény, azaz földalatti mozgalmár: a
menta. Észrevétlenül terjed, aztán egyszer csak felüti fejét. De én nem bánom: bors-,
vagy fodor, bármi jöhet! A menta valahogy számomra mindig az egészség és a
tisztaság jelképe, a fertőtlenített harmóniáé, akárcsak a citrom.
- A rendíthetetlen: a zsálya. Ő is próbál egészségügyi
jelmezbe bújni (ld. orvosi zsálya), pedig akár dísznövény szépségversenyen is
indulhatna.
- Kicsi, szerényke, de erős és ahol ott van, ott nagyon ott van:
a kakukkfű.
- A megbízhatóság mintaképe, mert még az én hideg kertben is
áttelel: a rozmaring.
- Klasszikus mediterrán stílus: az oregáno.
- Klasszikus magyaros mediterrán növény, népdalok, raguk és levesek főszereplője: a majoránna.
- Akárhol megterem, mégis fizetek a magjáért és küzdök a
termesztésével. A tömény izgalom, ami sokféle növény ízét egyesíti magában: a turbolya.
- Ami egész évben kell: a zöldpetrezselyem. Metélő, moha fodrozatú, sima levelű – többféle van a kertben. Ha tudjuk, hogy enyhe tél várható, nem is kell lefagyasztani, mert áttelel. De sajnos nem tudjuk.
- A nyár és a gyerekkori falusi nyaralások illata: a kapor.
- Divatnövény, legalábbis nekem: a bazsalikom. Muszáj több
színben is nemesíteni, nehogy elveszítse piacvezető pozícióját. Neki fény
kell már a csírázáshoz is, mert annyira el van magától ájulva.
- A hűséges, amelyik télen a konyhában, nyáron a teraszon
hozza a minőséget: a babér. Amint kezdődik a jó idő, edzem a kinti életre,
tehát egyre több napsütéses órát tölt kint a teraszon.
- A népies vonal: a csombor (borsikafű).
- Amit pusztán elvből elutasítok, mert zavar a fene
nagy népszerűsége és bosszant az, ahogy begyűjtik és árusítják a hozzá nem
értő emberek: a medvehagyma. Ő meg bosszúból nem kelt ki a kertemben, pedig szakember
barátomtól kaptam a magot azzal, hogy a mi erdős kertünkben pont jól fogja
magát érezni. Hát nem. Hát jó. Ha így, hát így!
- A zellerimitátor: a lestyán. Fantasztikus mártások titkos
összetevője.
- Az amúgy is összetartozó francia-orosz kultúrkörben a zöld kapocs: a tárkony. És bár fejet hajtok az orosz kultúra előtt, tárkonyban mégis inkább a franciát választom, termesztem.
- Amit csak az illatáért és a lepkék kifejezett kérésére
tartok, és ahogy öregszem egyre jobban szeretem: a levendula. Ételbe nem
teszem, mert nem tudok elvonatkoztatni a szappantól. De a lakás tele van kisebb-nagyobb levendulás zsákocskákkal.