2008. június 24., kedd

Tücskök! Itt a lekvárfőzés ideje! Üdv: Hangya

Az eper- és a meggylekvár már üvegben alussza nyári álmát, a barack órája is üt hamarosan. Közben, hogy ne legyen egy szabad hetem sem, egy kis málnával is megpróbálkozom.
Az üvegeket felcímkézem, mert rend a lelke a kamrának. Ha végigtekintek a roskadozó polcokon, ugyanaz a kellemes, megnyugtató érzés jár át, mint amikor a hullámzó gabonatáblákat szemlélem június végén.

Technika és lekvár és sci-fi
A nagymamáim még nem tudták, hogy néhány konyhai gép ügyesen besegíthet a gyorsabb és kellemesebb lekvárfőzésbe. Az egyik a mosogatógép. Felhozom a pincéből a poros üvegeket, és mire elrotyog a lekvár, a gépben csillogó, csíramentes, még meleg üvegek várják a betöltést.

Lassan egy éve, hogy vettem egy gőzpárolót. Ebbe beleteszem a megtöltött üvegeket és 15-20 percig dunsztolom őket. Pedig a gép használati utasítása szerint lekvárfőzésre olyan módon alkalmas, hogy bele kell rakosgatni az üvegbe a gyümölcsöt és a cukrot, felönteni vízzel, aztán be a gőzfürdőbe! Azt is írja, hogy kolbászt is lehet befőzni. (Mondanom sem kell, hogy német gyártmányról van szó.) Majd télen kipróbálom, úgyis akkortájt termenek a kolbászok.

Üveg és lekvár és barátság
Amilyen nagy dirrel-durral vonult be Magyarországra a kilencvenes években a Ball befőzőcsalád, ugyanolyan csendben ki is szivárogtak innen. Pedig tényleg nagyon hasznos jószágok ezek a pukkanós üvegek. Még idejében felvásároltam jó néhányat közülük, mielőtt visszatántorogtak volna Amerikába.

Évekig lakott a szomszédunkban egy belga család, akik lelkes lekvárfogyasztóim voltak. Az általuk vásárolt belga jam kiürült üvegeit, amelyeknek szép alakjuk, nagy szájuk és különböző gyümölcsmintájú csavaros tetejük volt, időről időre gondosan összegyűjötték nekem.
Pár éve hazatelepültek, mi pedig tavaly meglátogattuk őket a pipacsos Flandriában. A találkozás legmeghatóbb pillanata az volt, amikor átnyújtottunk nekik egy ládát, benne a lekvárjaimmal és az általuk kedvelt magyar borokkal. Kiderült, ők is összekészítettek nekünk egy hasonló ládát, tele üres lekvárosüvegekkel és az általunk kedvelt belga csokoládékkal.

Biztos, hogy politikusok és nemzetközi szerződések kellenek a népek barátságához és a sikeres uniós együttműködéshez?!

belga-e vagy?

4 megjegyzés:

Unknown írta...

ó hát ha ezen múli, akkor összeszedek én is Neked egy üres üvegekből álló ajándékcsomagot ;)
Elsőre azt hittem, hogy a mosogatógépet használtad lekvárfőzésre ;) Valakinél láttam már, hogy a húst bevákuumozva abban készítette el.
Szederlekvár is lesz? Nekem az az örök kedvencem ;)

"saját levében" írta...

Miért ne lehetne a mosogatógépben lekvárt főzni? Mire lejár a program, már a dunsztolás is kész!
Szeder? Na jó. De azzal az a baj, hogy mindig felfaljuk még nyersen.

Hudi írta...

most akadtam a blogodra, és erre a háromszáz éves bejegyzésre :) a Ball üvegekkel kapcsolatban; látom, te is bevásároltál belőle, én is... tető ügyben nincs azóta valami jó ötleted? én már az összeset ki kellett dobjam, most meg tele a kamra a gyönyörű üvegekkel, és... köszi :)

"saját levében" írta...

Kedves Hudi! Örülök hogy idekeveredtél. Jó hírem, van, külföldön lehet kapni és mint kiderült, egy jó háziasszony rendszeresen le is cseréli az elkopott tetőket, míg az üveget megőrzi az unokáinak.
Internetes boltokban is rendelhetsz ilyesmit, pl. ebay, amazon stb. A keresőszó: "ball mouth lids", méretben a wide az enyémekre való.
szia és kellemes befőzési szezont!

sl.