2008. augusztus 12., kedd

Kis balatoni lángos-teszt

Lehetne kis-balatoni is, de oda majd csak ősszel megyek. Remélem, találok ott egy Matula bácsit, aki ért a lángoshoz is.

Addig is - nem elplagizálva Fűszeres Eszter lángos-tesztjét – ezúton olvasóim vállára borulva sírom ki magam, amiért az elmúlt két évben egy darab normális lángost sem ettem az északi parton, Almáditól Keszthelyig bezárólag. Összegyűjtöttem a hibákat, íme:

1. Ettem olyat, aminek a tésztájába egy kristálynyi sót sem tettek. Talán azért, mert tudták, hogy a só nehezíti a kelés folyamatát, hiszen az élesztő a cukrot szereti, vagy azért, mert azt gondolták, majd a tetejére mindenki annyit szór, amennyit akar. Vagy csak puszta figyelmetlenségből? Mindegy, az eredmény: vacak, íztelen lángos.

2. Láttam olyat, hogy miután a sütő kislány kiszaggatta a tésztát, elkezdte csapkodni. Valósággal beledöngölte a gyúródeszkába, a liszt már-már belediffundált a fába. Onnan aztán alig lehetett felkaparni. Szegény lángos félholtan került az olajba, láttam ahogy kétségbeesetten levegő után kapkod, de hiába, sehol sem akadt már egy szemernyi légbuborék sem. Lapos és szíjas lett. Ropinak viszont egészen jó volt! Ha én lennék a turisztikai miniszter, azonnal benyújtanám az országgyűlésnek a „Lángostészta kínzását tiltó” törvényjavaslatot.

3. Éreztem olyat, hogy a tejföl annyira fel volt hígítva, hogy csöpögött a könyökünkön. Aki ezek után még merészelt 1 db. átlátszó lapocskánál több szalvétát kérni, az halál fia lett.

4. Hallottam olyat, hogy van, aki még sajtot rendel a lángosára! Ez hallatlan bátorságra és naivitásra vall! Hiszen a sajtnak látszó tárgy néha olyan, mintha krémsajtot nyomtak volna át krumplinyomón, összekeverve egy kis sűrítő anyaggal. Állítólag növényi sajt is létezik a lángososoknál, de remélem, hogy ez csak a rémhír.

5. Láttam olyat, hogy amikor még nem volt vendég és ráértek, kisütötték, lecsöpögtették a lángost, aztán amikor jött a vevő, bedobták a mikróba a dermedt tésztát…

6. Azt meg bár ne is hallottam volna, amikor két évvel ezelőtt azt mondta nekem az egyik lángosos, hogy ha kérek fokhagymás vízpöttyöt is a lángosomra, az plusz 50 Ft lesz!

Ezek után nem csodálkozom azon, hogy annyi cseh, svéd, angol, olasz, lengyel, és ír turistát láttam Horvátországban. Északi szomszédainknak eszében sincs, hogy az Adriára jövet-menet néhány éjszakát eltöltsenek a Balatonnál. Nem hívogatja őket a lágy, könnyű, kelt tészta fokhagymával körbeölelt illata és a becsületes vendéglátás.

Lángos

Én úgy készítem, hogy kb. 40 dkg liszt + 2 db. főtt áttört burgonya + kevés só + 3 dkg. megfuttatott élesztő + egy ek. olaj + annyi folyadék, amennyit kíván.
És a kelesztés után úgy bánok vele, mint egy drága porcelánnal!!!!!

9 megjegyzés:

Grenadine írta...

ezért fölösleges végigmenni az északi parton. le kell menni a sztrádáról rögtön az első kijáratnál, klub aliga, remek lángos, bónusz fokhagymával, van jó tejfölös-sajtos is, százszámra adják a szalvétát, sőt kérés nélkül tálcával könnyítették meg számomra a logisztikát, amikor a szintén remek kolbásszal, sült krumplival, kenyérrel, uborkával egyetemben asztalunkhoz navigáltam.

"saját levében" írta...

Köszi! Azt azért el kell ismernem, én az egyszerűbb helyeket próbáltam, főleg olyanok üzleteit, akik 1,5 hónap alatt akarnak meggazdagodni.

Grenadine írta...

ja, ez egy mazochista lángostúra volt ;))

Névtelen írta...

Akárhogy is, nagyon nehéz ehető lángost találni, nemhogy finomat, bárhol is vagyunk az országban. Sőt, az is előfordulhat, hogy ahol egyszer jót ettél, ott két hét múlva már botrányosan rosszat. Avagy fordítva. A lángossütők személyzete esetében elég magas a fluktuáció.
Évente úgyis csak néhány alkalommal lángosozunk, ezért jobban járunk, ha otthon magunk készítjük. Ez van :(

szazala írta...

Nem teszek bele burgonyát,helyette fél kg liszthez adok 1 db tojást!Aztán ugyanúgy,mint Te!(élesztő,só,cukor,langyos viz)Amikor elkezdem keleszteni,akkor nem liszttel,hanem olajjal kenem le,igy tuti,hogy nem ragad az edény falához!Olyan lesz,mint az emlékeinkben élő lángosok!Kivül puha,a közepe ropogós......

"saját levében" írta...

Kedves Lorien! Hát igen, a képen látható is sk. gyártmány.
Szazala, a tojás érdekes, gondolom kevésbé szakad el a tészta. Az olajozást én is használom, a deszkát is be lehet vonni vele ha onnan dolgozik az ember.
Egyébként most jövök a Szigetről, a lángosokra is ránéztem, hááááát....

Névtelen írta...

Balatonfüreden nyaraltam a héten, és a strandon minden nyáron "kötelező program" a LÁNGOS!
félve, bátortalanul kértem, mert a tavalyiról elég rossz emlékeim voltak, de bele kellett vágni, lesz ami lesz!:)
én csak simán szeretem, fokhagymával.
a lángos jól nézett ki, finom is volt, de az igazi fokhagyma nagyon hiányzott. helyette áztatott, kenhető löttyöt tettem rá, mert az iz miatt szükséges volt...
itt jövőre is veszek!

zuzuka

Névtelen írta...

Szia! A növényi sajt bizony nem rémhír, én személyesen szállítottam jópár helyre az északi parton. Jójaz a parasztnak - mondták. Azért még sok helyen "igazi" sajtot reszelnek, de sokminden függ ezek minőségétől, előéletétől (hűtés??), és hogy mennyire lepték be a legyek a lereszelés után.
Javaslom jövőre a déli partot, eleve kulturáltabb a környezet, vannak ötletes töltött lángosok (B.fenyves), de az alapanyagok arrafelé is gyanúsak.

Timici írta...

nagyon jókat nevettem a bejegyzéseden, igazán humorosra sikeredett:o)
lángost 4éve a horvát tenger partján ettünk finomat, egy erdélyi magyar srác sütötte;o)sajnos azt mesélte, hogy nem érte meg a beruházás, a magyarokon kívül nem sokan vettek lángost:(