2009. április 8., szerda

A nem tápos fűszervaj

Együtt keltem a Nappal, hogy korán odaérjek a piacra és én nyerjem el a legszebb sonka kezét. Mentem, mendegéltem és egyszer csak rátaláltam egy öreg nénire. Barkát árult. Kicsit, nagyot, ritkásat, sűrűt, elágazót, peckeset. Gondolom télen meg rőzsét gyűjt. Talán van egy csodafésűje is, amit a háta mögé dobva áthatolhatatlan erdő keletkezik mögötte.

Nehezen tudtam meggyőzni arról, hogy három csokor barkával bőven kihúzom a húsvétot, köszönöm szépen és ezzel már a 2012-ik év hamvazó szerdája is be van biztosítva. Ezután jött még az igazi letámadás:
- Vigye már el ezt a kis petrezselymet is, nem tápos!
A "kis petrezselyem" kb. 10 csokorból állt, ott terpeszkedett a néni kosarában, nagybani értékesítésre előkészítve. De - gondolta a petrezselyem - ha már itt van ez a balek, elvihetne engem is és akkor nem kellene az oldalvonalon szégyenszemre petrezselymet árulnom. Amúgy is kilógok a barka-arculatból.

- Nem tápos! Tudja! - erősített rá a néni.
Nem tudtam. Nem tudtam, hogy a kiskertekben már a petrezselymek is tápot zabálnak, rá sem néznek a természetes nyomelemekre, a talajnedvességre meg a napfényre. Nem tudtam, hogy görnyedt hátú nénik esténként hormonokat gereblyéznek a földbe, hogy reggelre térdig érő zöldségük keletkezzen. Nem tudtam, hogy hálásnak kellene lennem, mert végre sikerült ráakadnom néhány tápmentes példányra.

Miután amúgy is kétszáz forinttal többet fizettem a barkáért, már meg se kottyant, hogy szegről-végről a petrezselymet is jól megszámították. De nem baj, hiszen jól tudom, ez nem olyan mint a többi, nem tápos! Tudjátok!


Fűszervaj

Fűszeres vajat minden évszakban készítek, de hogy mit keverek bele, az változó. Leggyakrabban fokhagymát és/vagy petrezselymet, ritkábban köményt, metélőhagymát. Általában 20 dkg igazi vajból és 20 dkg joghurtos vagy valamilyen kenhető vajból készítem, de margarin szóba sem jöhet! Még képes lenne és elnyomná azt a jó kis petrezselyem-ízt. Pirítósra, friss kiflire érdemes rásimogatni, de főzni is lehet vele. Például életet lehel a csirkemellbe. Főleg a táposba…

11 megjegyzés:

lúdanyó írta...

a kifli is saját termés?

trinity írta...

Azt akartam épp írni-de látom, ez a cím-hogy látszik ezen a fűszervajon, hogy nem tápos:))))
Komolyan: tényleg guszta!!!

Cserke írta...

Én szomorú vagyok, hogy nem tápos.
Mert akkor tarthatnád ezt is hónapokig az ablakpárkányon.
És amikor a hónapokig elmúlik, lehet hogy meghívnál a búcsúztatójára.

Ági, aki főz írta...

Ezekkel a nénikékkel én is mindig így járok. Egy kicsit többet veszek, mint kellene.

"saját levében" írta...

Lúdanyó: nem én sütöttem, de én sütöttem ki hogy hol vegyük!
Trinity: te aztán szakember vagy! :)))
Cserke: nem felejtettem el hogy mit ígértem, fogunk mi még együtt sírva vigadni a klónparadicsomok sírja felett!
Ági: a néniknél valahogy gyakoribb hogy kevesebbet kapok vissza. Bizonyára az olvasószemüvegük miatt...

Cukroskata írta...

Ezek a kedves nénik mindig csak egy pár darab valamit tesznek ki, és aztán azt mondják: "Vigye el kedveském, olcsón adom, mert már mennék haza" Az ember megsajnálja, mind elviszi, aztán ha 1/2 óra múlva arra jár, akkor látja, hogy még mindig ott ül, ugyanannyi "valami" van előtte, és ugyanazt mondja :-)

Palócprovence írta...

:))) A mai világban már bármi előfordulhat, semmin nem csodálkozom! Különösen, amióta tudom, hogy van olyan őstermelő, aki a nagybani piacról szerzi be a portékáját.

"saját levében" írta...

Sajnos szociális érzék mindig több volt bennem, mint józan ész. :(
Hanem ez a nem tápos petrezselyem, egyre finomabb!

napmátka írta...

Remek az írás megint, és imádjuk a fűszervajat! Pláne, ha nem tápos!

Wienermädel + Co írta...

Das ist eine sehr gute Idee für die Fastenzeit - Gründonnerstag!

Wir wünschen wunderschöne Ostern!

baba_ írta...

Mint piacozó-őstermelő-növénytermesztő-állattenyésztő család ma már nem ezen a vonulaton aktív tagja, ezen így fél óráig sírva röhögtem. De azért a vásárlókat sem kell ám általában félteni, tudnak olyan hülye kérdéseket feltenni, hogy erősen kell koncentrálni, ne röhögjön fel az ember, vagy ne verje fejbe a kofamérleggel dühében :)))
Az öreg nénikkel meg bizony vigyázni kell ;)