2011. május 9., hétfő
Dzsájent a fridzsben
A Kanadába kitántorgott nagynéninél már csak a dietetikus kanadai nagynéni a szórakoztatóbb! Mert nem csak hogy szuper életvezetési tanácsokat tud adni az itthon rekedteknek, de szemüveg nélkül fellát a legmagasabb táplálkozás-piramis tetejére! Továbbá tisztában van a nemzetközi fitnesz trendekkel és a titokzatos Kelet ősi életmódtitkaival is. A tortáján már régen leégett nyolcvan gyertya és az a fizikai állapot, ahogy könnyedén szökdécsel fel a lépcsőn, fel is jogosítja a tanácsadói szerepre.
- Asparagust pürésíts, tedd be a fridge-be, majd 4-4 evőkanálnyit egyetek meg belőle reggel és este! Nagyon jót tesz az egészségeseknek, a betegekben pedig megöli az összes cancereket, bár ahhoz pontosan négy hónap kell.
- Hidegen együk? - borzongtam meg a ránk váró reggelek képére.
- Of course, csak úgy a fridge-ből! - recsegte a telefon.
- Mi rengeteg spárgát eszünk, more than négy kanállal, de csak akkor amikor szezonja van - vallottam be szégyenkezve.
- Ó nálunk egész évben kapható! Igaz csak a giant…
Míg be nem gyűrűzik hazánkba a jegelt asparaguspüré kultúrája, addig is fél órám megy el naponta, mire megpucolgatom azokat a nyurga kis csirágokat, melyek magukban hordozzák a sorsüldözött európaiság összes fájdalmát, mit sem tudva a brit-kolumbiai gondtalan giant létről!
Azért azt megsúgom, hogy amikor a nagynénit vendégül láttam valamelyik spárgaszezonban és felszolgáltam a szalonnával körbetekert nyúlárnyékot, szóltam neki hogy "nyugodtan vedd le róla a bacont, azt a csendes gyilkost, mely koleszterinszintjénél ragadja meg és dönti romlásba a nyugati civilizációt", nos ekkor ezt mondta:
- Eszemben sincs! Most szabadságon vagyok!
Spárga, tavaszi tekercsnek álcázva
A szokásos "spárga hollandi mártással" című ételt készítettem, mikor szemembe ötlött a kamrában a rizspapír. Beáztattam néhány pillanatra a papírt, beletekertem a megpárolt spárgacsomókat, olajozott tepsibe fektettem őket és kicsit megsütöttem.
A rizspapír enyhén ropogós lett, a spárga puha volt, a mártás selymes. Ez is egy jó nap volt!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
13 megjegyzés:
lájkolom erősen
énis
A spárgát vagy a nénit?
ez nagyon vicces volt!
Hhhhhá! Sohasem olvastam még ettől találóbb leírást a tengerentúlra tántorgott nagynénikről!
Korán reggel kerek lett a nap! Köszönöm!
Szegény kitántorgott másfél millió emberünk ma már elég jól el van. Néha sajnálom, hogy a szüleim nem tántorogtak ki időben :-)
...állítólag ikrek jegyében születetteknek különösen ajánlják a spárgát. Mikor is születtem..? :-)
"A tortáján már régen leégett nyolcvan gyertya és az a fizikai állapot, ahogy könnyedén szökdécsel fel a lépcsőn"...
Naná, hogy meg tudja csinálni a spárgát...
:-)
Hámozás közben bátran kóstold meg nyersen, zöldborsó íze van!
Egyszer meg próbáld meg sonka helyett füstölt lazacba tekerni.
Mellesleg a magyar zöld spárga világszínvonal. Ha jó, emlékszem, ilyentájban a piacokon izgalmas csomókban árulják őket és azt a fajtát még hámozni se kell!
Ismét jó kis sztori, a nagynéniről nem is beszélve! :)
Mivel gyermekkoromban hektár számra termeltük exportra(!) a zöld spárgát- ami azért nem mostanában volt:) - így nem sok étel van, amit ne ettem vagy készítettem volna zöld spárgából. Úgyhogy én is simán elropogtatom főzés közben nyersen, és soha nem hámozom meg. Lereszelve, fagyasztva még nem ettem! :)Viszont Ausztriában egy mesterkonyhán a zöldspárga héjából levet főznek, amit aperitive-ként szolgálnak fel a spárgás ételekhez. Ez az ötlet (is) nagyon tetszett. Jól szórakoztam a posztodon. Köszönöm! :)
Ezen a bejegyzesen jo nagyot rohogtem!!!:DDD
Meg en sem pucoltam spargat....de tenyleg mostansag van a szezonja, ugyhogy lehet puresiteni ;DDD
Már csak azért sem érdemes "kitántorogni", mert aztán az ember egész életében visszasírja a magyar zöldségek, gyümölcsök ízét.
Mást nem nem nagyon szoktak siratni, ha jól belegondolok... :(
:DD Ez more than vidító post volt! fülig ér a szám... meg persze, a spárgához is kedvet kaptam.
Megjegyzés küldése