2014. március 15., szombat

Saját füvében

 

Néhány m² föld, vagy 1-2 virágosláda, esetleg ültetőzsák, aztán 1-2 zacskó vetőmag, egy olló, egy szakácskés vagy más aprítóeszköz, és egy tucat műanyag dobozka – ennyi kell ahhoz, hogy egész télen és még most, tavasz elején is legyen a mélyhűtőben bőven zöldfűszerünk. Van két unalmas szakasz a folyamatban, amikor úgy tűnik, soha nem fognak kikelnek a magok, főleg ha a kertész nem olvasott még utána annak, melyik növény magja csírázik kifejezetten a fényre (pl. bazsalikom!). Aztán ha beindul a fejlődés, és a zöldek növekednek mint a dudva, nem győzi az ember csipegetni, súlyosabb esetben sarlózni őket. A tartósítás egyik módja a szárítás, csak le kell mosni erős vízsugár alatt a növényeket, lerázni róluk a felesleges vizet, aztán felakasztva hagyni megszáradni, de nem tűző napon, inkább csak nyári, széljárta árnyékban. Azután jöhet az aprítás, majd papírtasakokban, vagy zárt üvegben sötét helyen kell tárolni őket. A fagyasztottnál is érdemes megvárni, míg a víz leszárad a növényről, hogy ne vízkristályokat tároljunk egész télen. (Ezért nem támogatom a jégkockás megoldást.)
Én már túlvagyok a konyhakert tavaszi nagytakarításán, azaz összegereblyéztem mindent, ami nem odavaló, családi összefogással felástuk és elgereblyéztük a földet, megkezdődött a veteményezés. Az áttelelő zöldfűszerek is kaptak egy kis pucolást és fazonigazítást, pl. levágtam az elszáradt vagy nagyon fás részeiket, magot szórtam melléjük, hogy legyen egy zsengébb generáció a sarkukban. Közben pedig rájöttem, hogy a zöldfűszer is csak ember! Mert mindegyiknek egyedi személyisége van, máshogy élnek és halnak, viselkednek.

Kis saját zöldfűszer-határozó
 • Undok növény: a koriander, mert hamar felmagzik, akármit is csinál vele a kertész. Aztán mehetünk az ínyencboltba, hogy vegyünk egy-egy csokorral. Tiszta szerencse hogy a magját gyakrabban használja a magyar konyha, mint a zöldjét, amit az első találkozástól kezdve meg kell szokni és meg kell szeretni.
 • Túlélő: a snidling, ami kora tavasszal feltör, mint a gejzír, és a virága is fogyasztható.

Mai állapot
 • Szélsőséges politikus növény, azaz földalatti mozgalmár: a menta. Észrevétlenül terjed, aztán egyszer csak felüti fejét. De én nem bánom: bors-, vagy fodor, bármi jöhet! A menta valahogy számomra mindig az egészség és a tisztaság jelképe, a fertőtlenített harmóniáé, akárcsak a citrom.


 • A rendíthetetlen: a zsálya. Ő is próbál egészségügyi jelmezbe bújni (ld. orvosi zsálya), pedig akár dísznövény szépségversenyen is indulhatna.


 • Kicsi, szerényke, de erős és ahol ott van, ott nagyon ott van: a kakukkfű.
 • A megbízhatóság mintaképe, mert még az én hideg kertben is áttelel: a rozmaring.
 • Klasszikus mediterrán stílus: az oregáno.
 • Klasszikus magyaros mediterrán növény, népdalok, raguk és levesek főszereplője: a majoránna.
 • Akárhol megterem, mégis fizetek a magjáért és küzdök a termesztésével. A tömény izgalom, ami sokféle növény ízét egyesíti magában: a turbolya.  
 • Ami egész évben kell: a zöldpetrezselyem. Metélő, moha fodrozatú, sima levelű – többféle van a kertben. Ha tudjuk, hogy enyhe tél várható, nem is kell lefagyasztani, mert áttelel. De sajnos nem tudjuk.


 • A nyár és a gyerekkori falusi nyaralások illata: a kapor.
 • Divatnövény, legalábbis nekem: a bazsalikom. Muszáj több színben is nemesíteni, nehogy elveszítse piacvezető pozícióját. Neki fény kell már a csírázáshoz is, mert annyira el van magától ájulva.
 • A hűséges, amelyik télen a konyhában, nyáron a teraszon hozza a minőséget: a babér. Amint kezdődik a jó idő, edzem a kinti életre, tehát egyre több napsütéses órát tölt kint a teraszon.
 • A népies vonal: a csombor (borsikafű).
 • Amit pusztán elvből elutasítok, mert zavar a fene nagy népszerűsége és bosszant az, ahogy begyűjtik és árusítják a hozzá nem értő emberek: a medvehagyma. Ő meg bosszúból nem kelt ki a kertemben, pedig szakember barátomtól kaptam a magot azzal, hogy a mi erdős kertünkben pont jól fogja magát érezni. Hát nem. Hát jó. Ha így, hát így!
 • A zellerimitátor: a lestyán. Fantasztikus mártások titkos összetevője.
 • Az amúgy is összetartozó francia-orosz kultúrkörben a zöld kapocs: a tárkony. És bár fejet hajtok az orosz kultúra előtt, tárkonyban mégis inkább a franciát választom, termesztem.
 • Amit csak az illatáért és a lepkék kifejezett kérésére tartok, és ahogy öregszem egyre jobban szeretem: a levendula. Ételbe nem teszem, mert nem tudok elvonatkoztatni a szappantól. De a lakás tele van kisebb-nagyobb levendulás zsákocskákkal. 


11 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Egyrészt irigykedve nézem és olvasom a soraidat, mer bár "vidéki műtyúk" létemre nincs kertem (az egész területre gyümölcsfákat és gyümölcsbokrokat ültettünk anno),
Te meg különféle tetőkre is képes vagy "ültetvényt" varázsolni;
másrészt a saját kis növény-határozódon olyan jót szórakoztam, hogy bearanyoztad a tegnapi estémet vele!
A kedvencem a medvehagymás gondolatsor-milyen igaz! :)))

"saját levében" írta...

Azért a gyümölcsfákat és bokrokat nagyon irigylem tőled! A mi fáink csak árnyékot és rengeteg eltakarítandó levelet teremnek.

Planet Susannia írta...

A babérbokromat, amit eddig nyár végén berángattam a lépcsőházba áttelelni,nyár elején mindig tövig le kellett vágni mert ellepték a pajzstetvek.
Tavaly ősszel kinthagytam a teraszon
a rozmaringgal együtt.
Mondjuk nagy hideg nem volt és hó se esett, tehát nagy rettentnek nem tettem ki őket, de nem panaszkodnak, hozzák az üdezöld leveleket. Lehet hogy a mediterrán éghajlat megkezdte a felfelé vonulást...

Torma Cauli írta...

Jut eszembe... a zsázsa. Igaz nem fűszernövény, de amíg kertem is volt, az volt az első amit tavasszal fogyasztottunk apróra vágva, vajas kenyéren.

Névtelen írta...

… és ezek a kerti termelvények nem csupán az étekkészítéseket fűszerszámozzák, de kellően gyarapítják a kert látványgazdagságát is…
:)
(spajzcetli)

phzs írta...

Tavaly, némi segítséggel én is csináltam egy kis fűszerkertet. Csodák csodájára minden megmaradt, pedig az én kezemben minden növény kipusztul. A telet túlélte a rozmaring, a tárkony, a majoranna és abszolút kedvencem a zsálya. :)

phzs írta...

Ja, a menta volt az egyetlen, ami meg sem fogta, a citromfű viszont mindenféle helyen felbukkan.

"saját levében" írta...

Érdekes, hogy kinek ez, kinek az jön be a kertjében vagy a teraszán, erről most le lehet vonni egy nagyon nagy szép kerek tanulságot, hogy zöldelljen minden zöld!

Hobbiszakács írta...

"Neki fény kell már a csírázáshoz is, mert annyira el van magától ájulva."

Ezt még el lehet nézni neki, csak azt nem, hogy gyakran megbetegszik. a levele összezsugorodik, ilyenkor rossz ránézni.

Névtelen írta...

Babér bokorra fáj a szívem, hol lehet könnyen hozzájutni??
Nagyon szépek a növényeid!
Marika

"saját levében" írta...

Kedves Marika, úgy látom hogy a nagyobb kertészetekben lehet kapni, kisebb-nagyobb bokrokat, és kb. 2-4000 Ft-ba kerülnek. De ezt át tudom teleltetni a konyhában, nem úgy mint a többi fűszernövényt. És tényleg sokkal jobb az íze mint a száraz törmeléknek, amit zacskóban árulnak.