2014. június 20., péntek

Befőzőautomata


Ha meglátom azt a szót egy hirdetésben, hogy BEFŐZŐAUTOMATA - mindig sértve érzem magam. Igen, az vagyok. És?!
Egészen pontosan májustól júliusig lekvár- és befőttbefőző automata, júliustól szeptemberig savanyító- és paradicsombefőző automata, októbertől csonthéjasbegyűjtő- és birsbefőző, novembertől csonthéjaspucoló. Márciustól befőttesüveg-ellenőrző, rendezgető, interneten új lapkákat kergető automata vagyok, és már hipp-hopp érik is az eper! Mi következik ebből automatikusan? Hogy májustól júliusig nincs nyaralás. És hogy ez azért is fárasztó, mert az idénygyümölcs olyan, mint a szerelemvonat (i.m. Demjén Rózsi). És ha este érkezik a félájult ajándékribizli, akkor bizony neki kell veselkedni és félretenni a borsópucolást, ami a meggymagozást amúgy is hátráltatta, de ha még egy kis málna is pont akkor jön, akkor érdemes egy sorszámhúzó automatát is beállítani a konyhába.  


És kéretik bevezetni a szülési szabadság mintájára a befőzési szabadságot is, mert az sokáig nem megy, hogy az ember éjjel befőz,  nappal dolgozik, és úgy fekszik le késő éjjel, hogy csak magáról vakarja le a ragacsot, a konyhakőről már nem, így a másnapi reggelinél a család a talpán érzi az otthonhoz való ragaszkodást.
És arról még nem is volt szó, de most lesz, hogy befőzés közben fogyasztani is kell a gyümölcsöket, mert mikor ha nem akkor, amikor szezonja van, és süteményeket is kell sütni, mert azért. Pár napja, a meggy- és cseresznyemámorban kipróbáltam egy új receptet. Egyszerűbb lett volna a divatos clafoutist bevetni, de nem szeretem az állagát, mert mindig olyan érzésem van, hogy a közepén nem sült át. Az új próbasüti a Larousse gasztronómiából van, a neve: Cseresznyés flan dán módra. (A Larousseból csak az süssön, akinek van a konyhában egy legalább 1 m²-es erős lábú asztala, az amit hétköznapokon kódexmásolásra használ!)


Cseresznyés (most meggyes is) flan dán módra

Beleszámítottam a receptbe azt a tényt, hogy a mi gyümölcseink általában érettek, nedvdúsak, ezért alaposan lecsöpögtettem őket, és nem raktam azonnal a nyers tésztára, ahogy írták, hanem elősütöttem a kis vak tortákat..
A kimagozott cseresznyét és meggyet cukorral és fahéjjal megszórtam és állni hagytam, majd jól lecsöpögtettem.
Omlós tésztából (30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 5 dkg porcukor, pici só, két tojás sárgája) félig kész kosárkákat sütöttem, a lenyomós sütőbabos módszerrel. A sütőt 200º-ra felmelegítettem. Összekevertem 125 g vajat, 125 g cukrot, 125 g őrölt mandulát, 2 tojás sárgáját  + a fehérjét külön felverve. A gyümölcsöket a flanokba helyeztem, ráöntöttem a masszát és kb. 25 percig sütöttem, míg jól megszilárdult.Kihűlés közben megkentem ribizli lekvárral, teljes kihűlés után rumos cukormázzal vontam be. Ez utóbbi kicsit túlzás, legközelebb nem teszek rá.  Mondtam már, hogy az állattartók is befőznek ilyenkor?

A Tisza-tó mellett

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekem is ilyen Ball üvegem van, csak tető kellene hozzá.Nem tudsz valahol beszerzési helyet, mert úgy az igazi, ha teteje van?!
Igen jó ötlet ez a befőzési szabadság, bár én már nyugdíjas vagyok, de olyan "cipőben+ jártam, mint te.
Imádok befőzni és a jó üvegeket is gyűjtök hozzá, sőt saját anyagból dolgozom.De jó lenne, ha tudnál segíteni!!
Marika

"saját levében" írta...

A Ballt én is nagyon szeretem, sajnos amilyen hamar bejöttek hozzánk, olyan hamar el is menekültek. Külföldön lehet kapni tetőt és gyűrűt is, interneten is megrendelhető. Így keresd: "lids with bands", ha ezt az átlagos méretet használod pl. a fél literes üvegeket, azoknak a "wide mouth" méretű tető kell.

Hobbiszakács írta...

"...az állattartók is befőznek ilyenkor"

Ők befűznek... izé... befüveznek.

konyharuha írta...

A ribizli-málna dömping után én most úgy éreztem, hogy nem akarok többé semmit eltenni. De tudom, hogy ez elmúlik, az ember könnyen felejt...
A süti gyönyörű és biztosan finom is, kipróbálom!

Névtelen írta...

… és arra nem gondoltál még - a gyümölcs BEfőzések monotonitását megszakítandó-, hogy esetenként KIfőzzél is?... Virgoncabban pimpósodó gyümölcsök, spájzod stelázsiján több éve bebetonosodott ízes lekvárok kiváló alapanyagul szolgálhatnak esszenciális párlatok kinyerésére… - Étvágygerjeszteni mindig jól jöhet egy-egy stampedlivel…

Csrke írta...

Ez az otthonhoz való ragaszkodás hogy megvan nálunk is.

Piszke írta...

nálunk legyszerűsödött a befőzés: semmit nem esznek meg, kivétel a málnadzsem, kanállal,lehetőleg mindenre, és a barackdzsem, merőkanállal lehetőleg mindenre. Na és a ribizlizselé,amit át is kell ugye passzírozni. A többi többéves lekváromat/dzsememet mind elfogom ajándékozni.

Torma Cauli írta...

...három üveg meggybefőtt rendel! Télire, meggylevesnek. :-))

Hudi írta...

Dejó, ezer éve hajtom ezeket a tetőket a Ballhoz én is, tele velük a padlás, és semmire nem tudom használni :)

Névtelen írta...

Kedves "Hudi", szerintem ezek az üvegek meg ez az eljárás aranyat ér! Üdv! sl.