2014. augusztus 6., szerda

Ha legalább két napig nem esne az eső... (utópisztikus bejegyzés!)

Ha legalább két napig nem esne az eső, akkor kényelmesen ki lehetne menni a konyhakertbe és felszedni az ekkorára dagadt céklákat:


Utána pedig árnyékukban megpihenni kicsit a teraszon:


A levendula szépen száradhatna a kinti asztalon, jól mutatna mellette egy csokor virágzó menta és oregano:De akkor már érdemes lenne megkezdeni a szokásos nyári zöldfűszer-szárítást is. Kezdhetnénk a hihetetlenül elbokrosodott francia tárkonnyal. A sok eső úgyis lemosta, már csak ki kéne akasztani egy árnyékos, szellőjárta helyre: 


Itt lenne az ideje a paradicsomaszalásnak is, el is kezdtem, de sajnos megpenészedett, mert nem bírja a párás időt.


A mediterrán mángold sem érti hogy mi történik, bizonyára hatalmas gyökeret fejleszt ott lent a mélyben. De minek?


Ha nem esne annyi eső, a paradicsomok is könnyebben pirosodnának és nem vizesen kellene őket lefényképezni. Bár az a kis vízpermet egészen jó látványt nyújt:


A vízitorma bezzeg örül, néhány nap alatt akkora lesz, hogy már mehet is a salátákba vagy sült húsok, halak  tetejére:


Ha nem esne az eső, itt lenne az ideje a virágmagok begyűjtésének is. Az elvirágzott és elszáradt növényeket begyűjteném és kiráznám belőlük a magot egy papírlapra, majd óvatosan felemelném és finoman ráfújnék, hogy a pelyva és egyéb "szemét" szálljon el róluk. Aztán feliratoznám a kis borítékokat, hogy pl. török-szegfű, meg hogy menyecskeszem. És jövőre elültetném őket, utána pedig megöntözném az új és gyönyörűséges öntözőkannámmal, amit sajnos mostanában nem tudok használni.4 megjegyzés:

phzs írta...

A tavalyi 1 négyzetméteres fűszerkert sikerén felbuzdulva idén három tő paradicsompalántát is ültettem egy nagy cserépbe. Három szem érett meg rajta, azután egyszerűen vége lett, mondanám, elrothadt. A fűszerkert kicsit túlburjánzott, ráadásul a cicák (anyuka és három kicsi) imádtak benne feküdni. Azt hiszem, ennyi volt.

"saját levében" írta...

De legalább kipróbáltad! Az én kertem tavaly az iszonyú szárasság miatt gyakorlatilag besült. Idén meg lassan elrohad.

Hobbiszakács írta...

A beüvegezett teraszunkon (1,5 x 3,5 m) az ablak ki- és behúzogatásával, a napellenző le- és felhúzásával valamint napi 5 - 15 liter vízzel tartom ellenőrzés alatt a klímát. Csak arra kell vigyáznom, hogy öntözés közben be ne verjem a fejem az mennyezetről lógó uborkákba.
:-)

Susannicon írta...

Szépek ezek a tavalyi(?) képek!
Visszagondolva 2013-as nyárra, megkockáztatom a kérdést:
lehet, hogy nektek semmi se jó? :-)

Egy német közmondás szerint nincs rossz idő, csak nem megfelelő öltözék.

Nekem az idei időjárásban azt tetszik, hogy végre szép zöld dzsungellé vált a kertünk (persze utat kell vágni),
a cserepes növények mutálódtak a teraszon (a régi verziók azért jobban tetszettek),
honosított orgonám még nem virágzott idén (tavaly igen),
idén viszont nem kaptam hőgutát, vagy ha igen, másnap jött a hidegfront, rendezhettem soraimat és másnap örülhettem, hogy megint nyár van.
Szenzációs volt a cseresznyetermés felénk, prímák mindenhol a nyári almák, finomak a tökök és végre van kapor a zöldségesnél.