2014. december 14., vasárnap

Favágók és túlélők helyes táplálása


Favágók, rőzsegyűjtők és túlélők minden családban vannak, csak nem biztos hogy tudják magukról, hogy ők azok. Ezért mindenképpen készüljünk fel ellátásukra, hogy amikor mégis magukra öltik e szerepeket, azonnal legyen mihez nyúlnunk a konyhában.

Konyhaablak - december 2.
túlélés 
Tehát amikor előáll az az élethelyzet, hogy az ember éppen hazafelé tart az ónos esőtől sújtott utcájába és a rendőrök elállják útját azzal, miszerint „az utca életveszélyes, szíveskedjék nem hazamenni”, akkor irány a sarki kisbolt! Ha az előző években rendes vásárlóként viselkedtünk, és sikerült normális emberi kapcsolatot kialakítanunk az eladókkal, akkor azonnal előkerül a frissen sütött pogácsa, meleg tea és a fűtött mosdó szabad használata. Egy kis túlélő fiúcska még akár egy meggybefőttet is bekanalazhat!


reggeli
Az első nap reggelije kiesik, hiszen a ház lakói az éjszakát éberen töltik, hallgatják a leszakadó és a ház felé zuhanó fák hangját, imádkoznak a lehető legkisebb kárért, lemennek beszélgetni a tűzoltókkal, nyugtatgatják a háziállatokat stb. Tehát reggel csak egy tejeskávéra van erejük és egy gyors bejárásra a kertben. Javasolt öltözet: meleg ruha, hegymászóbakancs, munkavédelmi sisak, sísisak. 
Két nappal később, amikor megkezdődnek a helyreállítási munkálatok – azaz az ember átmegy a szomszédba és hazahozza saját elkóborolt fáit, azokat összevágja, halomba rakja –, na akkor kell alaposan felkészülni kalóriával, és ilyenkor jöhet reggelire egy remek füstölt halas kapros krém, öregtésztás kenyérrel, orosz mustárral. (Akkor orosszal, ha a hal is orosz boltból származik, különben megteszi a hétköznapi dijoni is.)


ebéd
Favágás után: hús, hús, hús, kalória, kalória, kalória! Jó ha van a mélyhűtőben egy malackaraj és némi csülök, ezek egymás mellett szépen megsülnek, míg kint folyik a munka, de azért tálalás előtt dobjunk össze egy igazi téli mártást is! Legyen ez a tormás mustáros almamártás, amibe belekerülhet minden, amit a hobbiszakács beleillőnek gondol (tejszín, fűszerek, calvados stb.).


italok
Bizony katasztrófa helyzet után fogy az alkohol! Eleinte idegnyugtatóként, majd a hideg elleni védőitalként, aztán a kéthetes internet, telefon- és tévészolgáltatás elmaradása idején az unalmas téli estéken, amikor az ember csak nyomtatott könyveket olvas, forralt bort kortyolgat, majd korán lefekszik.  Néha megint előkerül az erősebb rövidital, a telekommunikációs szolgáltatókkal való ordítozás után.

(Ez a poszt azért jöhetett létre, mert a mai napon, azaz 12 nappal a káresemény után, az internet- és telefonszolgáltatók gyors reagálású erői váratlanul kiszálltak a helyszínre és ideiglenes(?) bekötést alkalmaztak. A tévéhez nem nyúltak, mert az külön nem lett bejelentve. Majd ha be lesz, akkor ismét kijönnek. De a „saját levében” szerkesztősége amúgy sem tervezett tévéműsort a fent nevezett témáról, így a kutyát sem érdekli a tévéjük, maradnak a nyomtatott könyvek és a forralt bor.)

Tormás mustáros almamártás

4 savanykás almát a nagy-lyukú reszelőn lereszeltem, és kevés vajon párolni kezdtem. Belereszeltem egy fél tormagyökeret, belekanalaztam egy evőkanál magos mustárt, ment bele negyed citrom leve, egy löttyintés calvados, só, két tekerés bors, őrölt koriander és fahéj. Levettem a tűzről és amikor kihűlt, hozzákevertem két deci enyhén felvert tejszínt. Megkóstoltam és még tettem hozzá a fűszerekből, ha úgy ítéltem meg hogy szükséges. Édesíteni is lehet, mézzel leginkább. Enyhén megmelegítve tálaltam a húsok mellé, krumplipürével. Ha nagyon folyós lenne a mártás, kukoricakeményítővel lehet sűríteni. 

8 megjegyzés:

Hobbiszakács írta...

"hazahozza saját elkóborolt fáit"

:-) :-) :-) :-)

(Így, leírva rendkívül mulatságos.)


"saját levében" írta...

Igen, én sem gondoltam hogy létezik ilyen mondat, pedig de!

Planet Susannia írta...

Brutális!
Viszont most, hogy megtizedelődött a kerti legénység, egész télen üldögélhettek a pattogó tűzű kandalló előtt és gyönyörködhettek a vaddisznókban.

Névtelen írta...

....ha jól látom a ’hűvös halom’ Léna-menti favágó precizitásával láncfűrészelt egyes darabját, a vadcseresznye pálinkát biztosító famatuzsálem is helyrehozhatatlanul végletes káreseményt szenvedett?!... :(

Anikó írta...

...rendkívül szórakoztató volt olvasni az egészet, így, hogy nem voltam érintett, azt különösen, hogy a szolgáltatókkal folytatott ordítozás után erősebb rövidital kell, ugyanis az én férjem eddig azt állította csak én üvöltök/ordítok a szolgáltatókkal, nos felolvastam neki, hogy ez máshol is így van... ennek külön örültem, mert valóban vérlázítóak /a szolgáltatók/:-))))

"saját levében" írta...

PS, igen, a vaddisznók közül is visszatért valamelyik, látjuk a nyomát. De annyi baj legyen! Illetve ne.
Bizony a vadcseresznye, ami inkább csak virágaival örvendeztetett meg bennünket, eddig is.
Anikó, azért van egy kis költői túlzás a szövegben, nem ordítozás, emelt hang inkább. És azután is inni kell, ha másért nem, ürügyként.
És köszi mindenkinek!

Anikó írta...

Értettem én, nálam is így... így...

Vesta írta...

Na végre megértettem a meggybefőttes kisfiús képet, amire a múltkor nem is mertem rákérdezni a nagy felfordulásban!