2018. március 14., szerda

A sajt, ami összeköt


Az európai népek együttműködésének és örömteli egymás mellett élésének olyan megnyilvánulási formái is vannak, mint amikor egy osztrák-olasz síterepen a szlovák hütte-tulajdonos cseh sajtot kínál, és azt a helyi, a magyar, a lengyel és a német vendégek egyaránt elégedetten fogyasztják. 
A sajt a méltán híres kvargli (vagy quargel), azaz olmützi pogácsasajt, csehül Olomoucke tvaruzky, amellyel kapcsolatban két reakció szokott érkezni, amikor reklámozni próbálom a környezetemben: 
  1. Pogácsasajt? Én csak a sajtos pogácsát ismerem! (Elég gyenge poén.) 
  2. Olmützi sajt? Én csak az Olmützi alkotmányt ismerem! (Ezt azért megkérdőjelezem.) 
A kvargli a magyar sajtkedvelők listáján mindig is előkelő helyen volt, azért mert finom, és azért, mert egy kicsit a miénk is, a franciás rúzsos vonal monarchiabeli változata. Sokkal több helyen lehet kapni, mint azt gondolnánk, csak olyan kicsi (80 gramm), hogy nehéz észrevenni, ezért érdemes olvasószemüveggel is átnézni a hűtőpultokat. Na de amikor egy sípálya mellett ilyen tábla fogadja Európa népét, akkor szükségtelen tovább kutakodni: 


Ezúttal fűszeres-fokhagymás olajban volt „eltéve”, azaz pácolva a kvargli, mellé helyi barnakenyeret és sört, valamint kellemes karintiai kocsmazenét nyomtak. A fogás annyira teljes tápértékű, hogy utána a síelőnek 24 órán át nem jut eszébe az evés, ellenben úgy habzsolja a lejtőket, mint magyar ember a pogácsát vagy Ferenc József a hatalmat. 
Elnézést a rossz minőségű hütte-fotóért


3 megjegyzés:

Planet Susannia írta...

Mi az a "franciás rúzsos vonal" ? :-D

"saját levében" írta...

Olyan sajtflóra, ami sárgás vagy vöröses színt ad a sajtnak, meg egy kis nyálkás bevonatot. Ja és isteni ízt!

Hobbiszakács írta...

Olmütz... Olmütz... nekem elsőnek a várbörtön ugrott be. Ezek szerint igazítanom kell az algoritmuson :-)

Ami pedig a nemzetek kevert együttétkezésének a rejtői magaslatait illeti az én történetem egy stockholmi menzához fűződik. Egy, a Sorbonne-n tanító vendég-előadótanárral - aki máskülönben ex-tupamaro gerilla, és Che Guevara egykori teniszpartnere - és egy koromfekete togoi vendégkutatóval - aki anno Bukarestben járt egyetemre - ebédeltem, és az egyedüli "közös nyelven", románul értekeztünk.