Szerdán öt darab művészettörténész jött hozzánk vacsorára az állandó otthoni műkedvelő mellé, így az egy négyzetméterre jutó műértők száma eddig soha nem látott mértékre ugrott a lakásban. Már előre izgatottan gondoltam arra a pillanatra, amikor valamelyik vendég véletlenül felfedezi a konyhai kenegetős ecsetjeimet, az ételfestékeket, a gyöngycukrokat vagy a papírkapszli-készletemet és menten rendeznek egy verniszázst a saját levemben.
Addig is ezer terv zakatolt a fejemben, hogy képkeretbe foglalt menükártyákat készítek, képszög alakú levesbetét gyúrok, festőállványon szárítom a szélesmetéltet, gyümölcsös csendélet lesz az asztal közepén és palettából tunkoljuk majd a megannyi színes szaftokat. Na de hogyan állítsam elő a katarzist? Aktmodellek szolgáljanak fel? Vagy maradjak inkább a jól bevált módszernél: főzzek valami egyszerű hagyományos ételsort és azzal bűvöljem el őket, a művészet pedig csak szóbeli körítés legyen? Lévén, hogy a fedetlen testrészeket a közétkeztetésben az ÁNTSZ nem nézi jó szemmel, maradtam inkább az utóbbi ötletnél. Ráadásul hideg havas este volt, így műtermemben az alábbi melengető menüsort alkottam meg:
- majorannás burgonya-fehérrépa (gyökérpetrezselyem) krémleves petrezselymes krutonnal
- juhtúróval töltött csirkemell és savanyú káposztával töltött csirkecomb
- sült cékla rukkola (borsmustár) ágyon
- tormás krumplipüré
- téli fűszerekkel párolt körte csokoládékehelyben
Fényképek nem készültek, nem akartam a fotóművészetet belekeverni a festészetről szóló estébe. Édouard Manet spárgás képét viszont pont két hete láthattam Bécsben az impresszionista kiállításon, tessék, legyen ez az illusztráció és gondoljunk most néma, egyperces vigyáztekintettel a gyönyörű spárgasípokra, amelyek talán idén is előbújnak majd a földből, hihetetlen formákat, színeket és ízeket megjelenítve!
Hogy került a fény a vászonra – Bécs, Albertina 2009.09.11. - 2010.02.14.
A kiállítás 170 munka segítségével mutatja be az impresszionista és posztimpresszionista festészet magával ragadó világát. A kölni Wallraf-Richartz-Museum & Fondation Corboud 75 festményét az Albertina és a Batliner Gyűjtemény kiváló művei, valamint magánszemélyek és nemzetközi múzeumok kölcsönadott műtárgyai egészítik ki és gazdagítják.
Majorannás burgonya-fehérrépa krémleves petrezselymes krutonnal
Kukoricaolajon kevés vízzel megpároltam egy fej felszeletelt vöröshagymát és 5 nagyobb szál karikára vágott fehérrépát. Amikor már majdnem megpuhult a répa, adtam hozzá abból a nagyon finom krumpli ízű krumpliból, amit aranyként őrizgetek a pincében. Kb. 7 közepes nagyságú szemet, kockára vágva és 3 tk. majorannát, sót. Amikor minden puha lett, összeturmixoltam az egészet, majd 2 dl tejszínnel és annyi vízzel hígítottam, hogy kellemesen sűrű állagot kapjak. Sűríteni nem kellett, mert a krumpli az egyik legjobb sűrítőanyag.
Egy bagettet felszeleteltem, a sütő grill-funkciójával a szeletek mindkét oldalát megpirítottam, majd apróra vágott petrezselyemmel kevert vajjal megkentem.
15 megjegyzés:
tiszta üzenet többrétegű jelentéstartalommal - az ilyet bírom!
Már megint imádom a bejegyzésedet! Írj minden nap, lehetőleg többször is, mert szükségem van a betevő napi saját levemre.
Neked tetszett az impresszionista kiállítás? Bevallom, nekem csalódás volt. AZ egy dolog, hogy iszonyú a tömeg, de a képek enyhén szólva is nem a legnagyobb, leghíresebb alkotások voltak. A modern kiállítás, ahol alig volt ember, sokkal jobb volt nekünk.
Nekem pont az tetszett, hogy nem a "híres" képek vannak kiállítva, azokat a bécsiek már úgyis sokszor látták, szerencsére mi is. Így most ráirányulhatott a figyelmem pl. Manet spárgáira is, amit korábban nem ismertem.
Mi szilveszter előtt mentünk, amikor ott bulizik a fél világ, de így is csak 30 percet vártunk.
Én is imádtam :))
Na, megint én :)))
Nézz be hozzám, ha van kedved :)
És? Mekkora volt sikere a menüsorodnak? Egyébként hogy vagy képes ilyenekre egy szerdán?(még jó, hogy nem hétfőn)
…ezt ismét jól „megposztololtad”!...
(gren kommentfi -vagy kommentina?- véleményét erősíteném: micsoda könnyed, delikát megfogalmazások!...)
nanehogymár nem világos hogy fi vagy na!?
Na ne má, hogy nincsenek képek. A vendégművészek készíthettek volna legalább egy-két skiccet :-)
Tormás krumplipüré (is). Hmm, tényleg jól hangzik. Egy skicc, például a szalvétára feldobva, nem is rossz ötlet, hagyománya is van, s még jól is jöhetne szűkösebb időkben.
Művészek nem voltak jelen, csak műkedvelők. Legközelebb hívok festőt is, "mv."
… óóóóóóóóóóóó Gren -adine! Sejthettem volna!... (már megint áldozatul estem egy női megtévesztésnek, félrevezetésnek, álcázásnak, csalfa praktikának, stb. :))
"Aktmodellek szolgáljanak fel?"
Igen! Meghívsz?
:-))))
OK, csak egyeztessünk a nemüket illetően!
(Pont most kóboroltam az oldaladon!)
Nem fogunk összeveszni :-)
Megjegyzés küldése