A Tisza-tó mellett |
2014. június 20., péntek
Befőzőautomata
Ha meglátom azt a szót egy hirdetésben, hogy BEFŐZŐAUTOMATA - mindig sértve érzem
magam. Igen, az vagyok. És?!
Egészen pontosan májustól júliusig lekvár- és befőttbefőző
automata, júliustól szeptemberig savanyító- és paradicsombefőző automata, októbertől csonthéjasbegyűjtő-
és birsbefőző, novembertől csonthéjaspucoló. Márciustól befőttesüveg-ellenőrző, rendezgető, interneten új lapkákat kergető automata vagyok, és már hipp-hopp érik is az
eper! Mi következik ebből automatikusan? Hogy májustól júliusig nincs nyaralás.
És hogy ez azért is fárasztó, mert az idénygyümölcs olyan, mint a szerelemvonat (i.m. Demjén Rózsi). És ha este érkezik a félájult ajándékribizli, akkor bizony neki kell
veselkedni és félretenni a borsópucolást, ami a meggymagozást amúgy is hátráltatta, de ha még egy kis málna is pont akkor
jön, akkor érdemes egy sorszámhúzó automatát is beállítani a konyhába.
És kéretik bevezetni a szülési szabadság mintájára a
befőzési szabadságot is, mert az sokáig nem megy, hogy az ember éjjel befőz, nappal dolgozik, és úgy fekszik le
késő éjjel, hogy csak magáról vakarja le a ragacsot, a konyhakőről már
nem, így a másnapi reggelinél a család a talpán érzi az otthonhoz való
ragaszkodást.
És arról még nem is volt szó, de most lesz, hogy befőzés
közben fogyasztani is kell a gyümölcsöket, mert mikor ha nem akkor, amikor szezonja van, és süteményeket is kell sütni, mert azért. Pár napja, a meggy- és cseresznyemámorban
kipróbáltam egy új receptet. Egyszerűbb lett volna a divatos clafoutist bevetni, de nem szeretem az állagát, mert mindig olyan érzésem van, hogy a
közepén nem sült át. Az új próbasüti a Larousse gasztronómiából van, a neve: Cseresznyés
flan dán módra. (A Larousseból csak az süssön,
akinek van a konyhában egy legalább 1 m²-es erős lábú asztala, az amit hétköznapokon
kódexmásolásra használ!)
Cseresznyés (most meggyes is) flan dán módra
Beleszámítottam a receptbe azt a tényt, hogy a
mi gyümölcseink általában érettek, nedvdúsak, ezért alaposan lecsöpögtettem őket,
és nem raktam azonnal a nyers tésztára, ahogy írták, hanem elősütöttem a kis vak tortákat..
A kimagozott cseresznyét és meggyet cukorral és fahéjjal megszórtam és állni
hagytam, majd jól lecsöpögtettem.
Omlós tésztából (30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 5 dkg porcukor,
pici só, két tojás sárgája) félig kész kosárkákat sütöttem, a lenyomós
sütőbabos módszerrel. A sütőt 200º-ra felmelegítettem. Összekevertem 125 g
vajat, 125 g cukrot, 125 g őrölt mandulát, 2 tojás sárgáját + a fehérjét külön felverve. A gyümölcsöket a
flanokba helyeztem, ráöntöttem a masszát és kb. 25 percig sütöttem, míg jól
megszilárdult.Kihűlés közben megkentem ribizli lekvárral, teljes kihűlés
után rumos cukormázzal vontam be. Ez utóbbi kicsit túlzás, legközelebb nem
teszek rá.
Mondtam már, hogy az állattartók is befőznek ilyenkor?
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
10 megjegyzés:
Nekem is ilyen Ball üvegem van, csak tető kellene hozzá.Nem tudsz valahol beszerzési helyet, mert úgy az igazi, ha teteje van?!
Igen jó ötlet ez a befőzési szabadság, bár én már nyugdíjas vagyok, de olyan "cipőben+ jártam, mint te.
Imádok befőzni és a jó üvegeket is gyűjtök hozzá, sőt saját anyagból dolgozom.De jó lenne, ha tudnál segíteni!!
Marika
A Ballt én is nagyon szeretem, sajnos amilyen hamar bejöttek hozzánk, olyan hamar el is menekültek. Külföldön lehet kapni tetőt és gyűrűt is, interneten is megrendelhető. Így keresd: "lids with bands", ha ezt az átlagos méretet használod pl. a fél literes üvegeket, azoknak a "wide mouth" méretű tető kell.
"...az állattartók is befőznek ilyenkor"
Ők befűznek... izé... befüveznek.
A ribizli-málna dömping után én most úgy éreztem, hogy nem akarok többé semmit eltenni. De tudom, hogy ez elmúlik, az ember könnyen felejt...
A süti gyönyörű és biztosan finom is, kipróbálom!
… és arra nem gondoltál még - a gyümölcs BEfőzések monotonitását megszakítandó-, hogy esetenként KIfőzzél is?... Virgoncabban pimpósodó gyümölcsök, spájzod stelázsiján több éve bebetonosodott ízes lekvárok kiváló alapanyagul szolgálhatnak esszenciális párlatok kinyerésére… - Étvágygerjeszteni mindig jól jöhet egy-egy stampedlivel…
Ez az otthonhoz való ragaszkodás hogy megvan nálunk is.
nálunk legyszerűsödött a befőzés: semmit nem esznek meg, kivétel a málnadzsem, kanállal,lehetőleg mindenre, és a barackdzsem, merőkanállal lehetőleg mindenre. Na és a ribizlizselé,amit át is kell ugye passzírozni. A többi többéves lekváromat/dzsememet mind elfogom ajándékozni.
...három üveg meggybefőtt rendel! Télire, meggylevesnek. :-))
Dejó, ezer éve hajtom ezeket a tetőket a Ballhoz én is, tele velük a padlás, és semmire nem tudom használni :)
Kedves "Hudi", szerintem ezek az üvegek meg ez az eljárás aranyat ér! Üdv! sl.
Megjegyzés küldése