2016. április 24., vasárnap

A kertben termő hús

Húsgolyó őzcombból, dödöllével
A "kertben termő húsfajtáknak" a legtöbb természettudományos vagy gasztronómiai szakkönyvben nyoma sincs. Nem is csoda, hiszen nem sorolható be semmilyen rendszertani keretbe. Mert mi is lenne az? Növény? Igen, hiszen kertben terem, méghozzá vadon. Nem vetik, palántázzák, öntözik, táplálják, hanem csak begyűjtik és már lehet is főzni belőle!

Állat? Igen, kinézetre abszolút olyan, mint állatok konyhakész teteme. Még az egyes fajták elnevezése is hasonló: vaddisznócomb, vaddisznó-oldalas, libaaprólék, libacomb, egész kacsa, kakas, őzgerinc, őzcomb – legalábbis a mi kertünkben ez szokott (ott)teremni. Ha megfelelőek a környezeti viszonyok, mennyiségi megnevezést is viselnek magukon, például 1 kg., 0,5 kg., 4 db. 

A begyűjtés időpontja általában a munkanap utáni késő délután, amikor a megfáradt dolgozók hazavánszorognak. Nem kell sokat keresgetni, benézni a bokor alá, vagy idomított malacokkal sasolni a fák tövét, a kertben termő hús mindig ott van a kapu mögött, az utcáról óvatosan beemelve. A hús kültakarója hűtőtáska jellegű, ez óvja meg a felmelegedéstől, a túlzott lehűléstől, és a kíváncsi kerti teremtményektől: macskáktól, kutyáktól, mókusoktól, dolmányos varjúktól, vaddisznóktól. Bár a mi vaddisznóink annyira szőrös szívűek, hogy még arra sem kapják fel fejüket, ha éppen fajtársuk szalonnával megtűzdelt combját sütöm, ők akkor is rendületlenül túrják a virághagymákat  a konyhaablaktól nem messze.  

A kertben termő hús elkészítésére ezer módszer van és mindig nagy sikerrel kecsegtet, mert bár több ideig kell sütni, párolni mint a nagyüzemi hústermékeket, de az íze minden gáz- és villanyszámlát kárpótol! 

Sült libacomb káposztás metélttel
Kakaspörkölt túrós csuszával
Vaddisznóragu krumpligombóccal
Sherryben pácolt kacsamell, sherrys salátával
Egyszer talán a "kertben termő könyv"-ről is születik egy bejegyzés, de az ilyen termény ritka, mint a fehér … szarvasgomba. 
Könyves szatyor


5 megjegyzés:

chapelure írta...

Aha, a spontán mód (action gratuit) elszórt és termőre fordult barátság magvai többnyire intellektuális és emocionális termelvényket „fialhatnak”, de olykor materializálódhatnak is. (Lásd mint fent.) Majd a konyhai feldolgozást és főzést követően ezek a matériák ízekké szublimálódva megnemesbednek, - az asztali élvezetek halmazában megjelenik a barátság zamata is, mint valami ízfokozó. (Mert azt nem tudom elgondolni, hogy rendeléseteket teljesítendő, egyik csarnokból való böllér akasztotta be kertetekbe ezt a teli, modernkori jégferslógot!)
:)

chapelure írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
"saját levében" írta...

Sajnos csarnokos böllér barátunk nincs, de ha akad jelentkező, szívesen barátkoznánk vele! Jelentkezésééig beérjük a cseplesz-kiszállító, a vadhús- és házi szárnyas beszállító barátokkal.

Torma Cauli írta...

A kakaspörköltről érdekes emlékeim vannak, csak ne ittam volna előtte annyi diópálinkát... :-)) Azt hiszem idén ültetek néhány őzet, hátha kikelnek. / Méltányolom 'chapelure' bejegyzését. :-)

Hobbiszakács írta...

Azért én vigyáznék: a "kertben termő húsfajták" között könnyen akadhat növényevő hús is. Úgy hallottam, hogy a pannon síkon honos húsfajták a zsenge mangoldot kedvelik.

Csak szólok...

:-))