2011. július 17., vasárnap

75 forró nyár


Sokáig nem tudtam elképzelni azt az érzést, amikor valaki számára egy üdítőital testesít meg bizonyos érzelmeket, hangulatokat, vagy köt egy szabadabbnak hitt világhoz. De aztán, sok évvel ezelőtt, egy szép nyári napon rácsodálkoztam egy narancsos üdítőitalra.  Olyan egyszerű, mint egy házi limonádé, amolyan igazi békebeli ital. Külön megfogott a megjelenése, a narancsra hajazó hasas, rücskös palackocskája, s a különböző korszakokban köré kerített művészi reklámarculat.

Boldog országokban mindenhol ott van a nyári asztalon, nálunk csak elvétve lehet kapni. Gondoltam hogy nem várok addig, míg mi is csatlakozunk a Boldogságossági Unióhoz (BU), hanem egy párizsi antikváriumban vettem egy  – sajnos nem eredeti – fém reklámtáblát és felszereltem a konyhám falára. Azóta Bernard Villemot műve ragyogja be a téli sötét reggeleket, miközben a tejeskávémat kortyolgatom.

Az üdítőital valódi narancsból készül, nem tartalmaz hozzáadott gyanús, egészségtelen dolgokat. Enyhén szénsavas, csak annyira, amennyire kell. Sajnos árusítják műanyag palackban és fém hengerben is, de azokra rá sem nézek. Mit szólna hozzá szegény Villemot?!

Az Orangina – mert ugyebár az utolsó bekezdésben kell elhangoznia a márkanévnek – mostanában ünnepli 75. születésnapját. Sok boldogságot kívánok neki, meg magunknak is, mert ha végre beléphetnék a BU-ba, akkor legalább a nyarakat itt tölthetné nálunk.
Vigyázat, használat előtt felrázandó!

2011. július 13., szerda

Júliusi vadászidény


Alapszabály, hogy tisztességes gasztroblogger nem megy szabadságra júliusban. Itt a helyünk, a hazai vadászterepen. Be kell cserkészni minden friss és szép árut a piacon, ami befőzhető, savanyítható, lefagyasztható. Én ekkor újítom fel kapcsolataimat termelő ismerőseimmel, akik oly hálásak, ha valaki megszabadítja őket néhány láda baracktól. „Szedd magad” akciókra járok, ahol levadászom a legszebb érett gyümölcsöt, mert nem a hiszek a „nagybanis” érlelésben. Vidéki látogatásaim közben átvizsgálom a kerteket,  hogy mi rohad le hamarosan a fákról, és nagylelkűen felajánlom, hogy ezt itt szívesen leszedném. Meg akkor már azt is ott. Jé, pont van néhány alkalmas láda az autómban! Hiénázás után aztán maximális sebességre kapcsolok, mert tolakodnak befelé a konyhámba a cukkinik, céklák, mentahegyek.

De a fejembe is betolakodnak bizonyos képek: a többiek ülnek a tengerparton, jeges italokat szürcsölnek és…és…halat esznek, garnélás rizottót kanalaznak, osztrigát hörpintenek, esetleg, amibe bele sem merek gondolni: friss tintahalat rendelnek a napernyő alá…talán éppen most csorgatnak rá citromlevet…a citromon még ott van egy kis harsogó zöld levélke…

Nem, nem, ilyesmire gondolni sem szabad! Inkább behajolok a lekvár gőzébe, elűzendő az irigységet. Ők a tücskök, én meg a hangya – az erkölcsi győzelem nem kétséges –, majd télen jól kinevetem őket. A fenét, majd inkább viszek nekik néhány üveg lekvárt, ahogy szoktam. Így persze sosem tanulják meg a rendet, a vadászati-hangyászati alapelveket.

Az evés a legjobb vigasz. Irány a nagyáruház, halas pult. Kalmárok a jégen. Csak két marékkal kérek, esetleg hárommal...
- Hát ezt semmi pénzért meg nem enném! - tájékoztat a fiatalember kiszolgálás közben.
- Én ingyért is megeszem, ha ideadja! - szellemeskedek vissza a jégkupacok fölött.
- Dehát ez olyan gusztustalan! - majd hozzáteszi: - Egyébként én hentes vagyok, csak idehelyeztek egy napra, a halashoz.
Hallgatok. Azon jár az agyam, hova helyezném tovább, ha én lennék a főnöke.
- Pedig imádok ám horgászni, csak nem eszem meg amit fogtam! - vigyorog büszkén.

Már nem is tervezek megszólalni. Nagy nehezen kisziszegek egy köszönömöt, és arra gondolok, mégiscsak van, akinek szabadságra kellene mennie. Vadászati szezon ide vagy oda. 

Friss kalmár "vigasztaló" módra

A kalmárokat megmostam és lehúztam a bőrüket. A fejeket megfogva kihúztam belőlük a teljes berendezést, majd megkerestem a merevítő porcokat, azokat is kihúztam. A karokat és az uszonyokat levágtam és eltettem a mélyhűtőbe. Ismét megmostam a zsákocskákat és fél centis karikákra vágtam. Leitattam róluk a nedvességet, kukoricalisztbe forgattam, majd forró olajban megsütöttem, éppen csak néhány percig, hogy ne keményedjenek meg. Pár csepp citromlével és kevés tengeri sóval, továbbá egy pohár fehérborral fogyasztottam el a teraszon!

Töltve és grillezve - kattints ide!

2011. június 29., szerda

Underground torták


Arnolfini fesztivál 2011, azaz művészek, művek és műrajongók egy napig összezárva. A rendezvény idei témája a FÖLD  volt. Rendszerint, amikor a titkos jelszó elhangzik, a két házi gasztro művész azonnal töri a fejét, hogy miként fűzze rá főztjét a koncepcióra, de a végső utasítást a fesztiváligazgató adja ki. Szokás szerint én a desszert szekciót kaptam, annak is a föld alatti részét, míg alkotótársam a főételest. Ehhez képest ösztönösen megkezdtük az átjárást a műfajok között. Ő egyébként szenzációs minőségű és mennyiségű hummuszal érkezett, amelynek maradékával a fesztivált követő négy napban elvoltam, hígításként jóféle soproni könyvkiadós poncichtert használva. Szerzőtársam egy lavórnyi eper tiramisut is készített – a lavór kék volt és retró.

A kiéhezett népek az egész napos folyamatos katarzis után boldogan sorakoztak fel a gasztro performanszra, ahol három édes és két sós tortát állítottam ki.

Vakondtúrás torta
Nem először kerültem olyan helyzetbe, hogy recepteket kell a föld alól előásnom. Pár hete amerikai rokonok jöttek hozzánk, akik félvén a japán atomkatasztrófa következményeitől, azt kérték, hogy étkeztetésüknél hagyjam figyelmen kívül valamennyi  föld felett termő konyhai alapanyagot. Így már csak fokhagymás vakondpecsenyében és zselatinos giliszta verrine-ben gondolkodhattam, de amikor kiderült, hogy a vendégek vegák is, valamennyi ötletem el kellett vetnem. Végül  zellerkrémlevest, sugárfree halat és grillezett gyökérzöldségeket kaptak, tehát már akkor jó irányban voltam.  

A pécsi Márkus Színház előadásán az óriás éppen követ falatoz. Néhány pillanat és János Vitéz mindjárt jól orrba gyűri!
Underground sütemény kategóriában a répatorta adja magát, ha jól tudom az amúgy is aktuális válság étel, nehéz időkben ették a Föld egyébként szerencsésebb helyein lakók. Amikor Svájcban jártam, a sajtokon kívül nem nagyon érintette meg semmi az ínyemet, de feltűnt, hogy a répatortának igen nagy kultusza van. Lépten-nyomon répatorta díszekbe ütköztem, meg persze egyen méretre termesztett (gyártott) zacskós sárgarépákba. Bevallom, az utóbbi években ösztönösen kirakosgatom a tányér szélre a sárgarépadarabokat, főleg hogy tudom, ezek földet még álmukban sem láttak. A konyhakertemben persze boldog répák teremnek, azokat felhőtlenül fogyasztom őket.  De van hogy borultan. Másik termesztési mániám a paszternák, amiből még találtam egy félkilós fagyasztott kiszerelést, ez került a paszternákos tortába.

A fesztivál szombaton volt, de már csütörtökön megkezdtem a répaformázást marcipánból. A zöld szárak behelyezésére a répatestbe – péntek éjszakára már – igen kifinomult módszert fejlesztettem ki. Éjfélkor kezdődtek a vakond fenék és a vakond fej előkészítő munkái. Marcipán vakondot nem nehéz előállítani, csak fekete, rózsaszín, piros anyag kell hozzá, aztán addig kell gyúrni, formázni míg egyszer csak hopp, hirtelen vakond lesz belőle! Kezdőknek ajánlom a kisvakondos könyvek tanulmányozását. Sajnos nem készült közelebbi fotó a túrásba fejjel befelé és fenékkel kifelé mutatkozó vakondról, de majd legközelebb. A vakondtúrás torta receptjét Mennyei mannától loptam, utólag is csókoltatja őt ezért a művésztársadalom!
 

A sós-édes hagymatorta annyira egyszerű, hogy le sem merem írni és persze recept sincs igazán, csak úgy váncsásan felvázolom. A felszeletelt hagymát megforgattam egy kis olajban, hagytam odakapni, szórtam bele cukrot, sót, balzsamecetet és megpároltam. A piteformát kibéleltem leves tésztával, néhány tojást felvertem és tejszínt adtam hozzá, majd beleforgattam a hagymát. Beleöntöttem a formába és megsütöttem. A sütés közben tettem rá az előkészített enyhén megkaramellizált) díszhagymákat, hogy szépen piruljanak rá.


A krumplitorta hasonló módon készült, de ott a krumplit szerecsendió-virágos vízzel megpároltam és karikára vágtam. A karikákat belefektettem a tésztával bélelt piteformába és úgy öntöttem rá a tejszínes-tojásos-szerecsendiós öntetet. Az apró újkrumplikat a piacon vadásztam össze, megpároltam és díszítésként tűztem a tortába.


A paszternák tortába nagyjából az alábbiakat tettem bele, de nem esküszöm meg rá: 200 g vaj, 250g barnacukor, 4 tojás sárgája a fehérje külön felverve és a végén belekeverve, 1 dl juharszirup, 1 sütőpor, 250 g liszt, negyed kg paszternák megpárolva és összetörve, két marék dió darálva, fűszerek: fahéj, kardamom, gyömbér. Amikor kihűlt, elvágtam és juharsziruppal kevert mascarponéval töltöttem meg. 
Két lelkes olvasóm egy-egy kalácsot is kapott ajándékba


2011. június 19., vasárnap

3D-báránykuglóf különös kalandjai


Egyszer voltam, hol nem voltam soha korábban, a bútoráruház hátsó traktusában, ahova egyszer mégiscsak bekeveredtem. Elszabott bútorlapok, hiányos csavarkészletek és reménytelenül giccses karácsonyfadíszek között megpillantottam a 3D-s báránykuglóf formát! Telecsordult a szívem szeretettel az iránt, akinek eszébe jutott ilyesmit gyártani, s e felfokozott nedvtermeléstől menten el is lágyultam. A gyártó húsvéti süteményhez ajánlotta a terméket, de nagyot tévedett! A báránysütemény egész évben aktuális ünnepi és hétköznapi eledel.
Ahogy a mondás tartja: a puding próbája az evés, a báránykuglófé a puszta-túra. Készítettem hát egy kísérleti példányt és magammal vittem a Hortobágyra. A terepen bemutattam 4D-s társainak – ők az időben is tudnak mozogni – és a helyi szakemberekkel megvitattam a baritészta mibenlétét.  

3D-BK látogatása a rackanyájnál

Beeeenéztünk a fekete rackákhoz. Szittya tekintetük nem akadt meg a távoli rokonon, mondhatni átnéztek rajta. Én bezzeg nagyot ugrottam, mert belefaroltam a villanypásztorba. A 3D-BK-t nem rázta meg semmi, mert maga is a villamosságnak köszönheti életét, hiszen áram kevergette tésztáját és villanysütőben született. 
Elmondta a nyájnak a régi viccet, hogy hogy hívják a bárányok fürdőkádját, de senki nem nevetett rajta.
- Birkák ezek, nem értik  - mondtam neki vigasztalóan.

 3D-BK a Kilenclyukú hídnál

Elégedetten szemlélte a nemrég felújított hidat, majd napfürdőt vett a pásztorplázson. Valódi fürdőt nem kívánt, báránypofiját nem akarta a Hortobágy folyóba dugni, sem lábát benedvesíteni. Ki tudja melyik hullám alatt rejtőzik egy mindenre elszánt vízi bivaly?
 
3D-BK a tiszafüredi piacon

- Itt inkább ne mutogass, mert bevisznek téged a diliházba! - mondta a 3D-BK.
- Lehet, mondtam, de azóta hogy tavaly a biciklis turista felszerelésemben napokon át kajtattam itt klasszikus otthonka után, már úgyis mindenki ismer.
- És találtál? - kérdezte.
- Igen, a szomszéd faluban, de csak kínait, azok meg 20% pamuttal hamisítják.
 
3D-BK riválisra lel

Olyan csokoládé került az asztalra, ami a puszta ínyenceit azonnal eltérítette a báránykuglóftól. Mangalica töpörtyűvel töltött csokoládé. Felmerült bennem,  hogy legközelebb megalkotom a hungarikumok hungarikumát: a mangalicatöpörtyűs csokoládéval töltött báránykuglófot, túzoktojásból. Szőrét pacalból formázom. A hír hallatán 3D-BK sértődötten világgá  ment, a fent kijelölt úton.


3D-BK a lovak között

A lovak köztudottan buknak az édességre, így egy 3D-BK-val bármelyik pillanatban előfordulhat, hogy lovasbalesetben elveszíti a fejét! Különösen akkor, amikor az éjszaka folyamán kiscsikó jött a világra és ettől minden kanca amúgy is izgatott volt.
- Tisztára olyan, mint egy ma született bárány! - örvendezett 3D-BK a lovacska láttán.
- Ez elég rendes képzavar a te szádból, nem gondolod? -kérdeztem tőle. 
 
3D-BK a baromfi udvarban

Veszélyes helyzet volt ez is! A kiskacsa érdeklődése miatt 3D-BK szinte teljesen elszemtelenedett!

 3D-BK álmodozik

- Lehetnék-e egyszer aranyszőrű bárány? - kérdezte, miközben a vörös mangalica malacokat bámultuk.
- Persze hogy lehetsz, karácsonyra szerzek arany ételfestéket – mondtam neki - csak akkor fogalmam sincs, ki a fenének lesz rád gusztusa - de ezt már csak magamban mondtam.

 3D-BK nyilvános kivégzésen

- Nem vagyok puhány, hiszen elég tojás van bennem - mondta, és bátran odajött a leölt rackához. A rengeteg faggyút nem értette, minek kell az a birkabőr alá nyáron? De sajnos már nem volt kitől megkérdezni, a birkák meg hallgattak.

 3D-BK ebédre vágyik

Csakhogy zárt csárdában lehetetlen ebédelni, kivéve ha az ember, vagyis a bárány magas EU-s funkciót tölt be. Mondtam neki, hogy a zárt nagycsárdánál is van rosszabb, az olyan konyha, ahova hiába tekerünk el 20 km-t a csegei gáton, egy ideje már nem kapunk finom halászlevet. Rábeszéltem, hogy jöjjön át velem a Patkós csárdába, ahol szeretettel és finom ételekkel várnak bennünket.

 3D-BK a csárdában

A jószág vidáman ugrándozott a csárdaasztalon. Akkor még nem sejtette, hogy egy remek ebéd végén a legrosszabb is megeshet egy báránysütivel.
A látványt – őrült vendég hordozható báránykuglóffal – a pincér az erős napsütés számlájára írta.


3D-BK a puli oviban

Most még jóban van a bébipuli és a bárányka, de majd néhány hónap múlva a legelőn lesz nemulass! 

3D-BK biciklizik

Végre kipihenhette fáradalmait, tekerés nélkül csak ült a kosárban, mint egy fej káposzta. Bár ez a hasonlat nagyon megalázó egy báránykuglófnak...
Egyébként azért vág ilyen fancsali képet, mert megmondtuk neki, nem visszük ki a Tiszára, holott most van a tiszavirágzás. Ő maga is egyetértett azzal, hogy meglehetősen röhejesen festenénk vele, egy csónakban evezve.

3D-BK a természetvédő

Kuglóf létére aktívan kivette részét a túzokvédelmi programból, olyannyira, hogy a túzokok perceken belül elszaporodtak. A kutatók piedesztálra emelték a sikeres tudóst, közvetlenül a bárányfelhők alá!

3D-BK emberére akad és üt az utolsó órája

Egyszer csak megszólalt valaki, hogy most hogy elfogyott a túrós pite, a kirándulós brownie és a debreceni mézeskalács, vágjuk le a 3D-BK-t! Így történt, hogy pünkösd hétfő délután megszegtük főhősünket. Bátran hajtotta fejét a kés alá és még fejvesztetten is mosolygott. Húsa kellemesen édes és tömör volt. Nem morzsálódott, nem volt szíjas vagy száraz. Jól jött hozzá egy kis friss eperlekvár.
Köszönjük 3D-báránykuglóf az áldozatodat!

Báránykuglóf

A sütőt bekapcsoltam 180 fokra. A bárányformát kikentem olvasztott vajjal. 150 g vajat 150 g cukorral habosra kevertem, beletettem 4 tojás sárgáját, 200 g lisztet, fél zacskó sütőport, pár csepp vanília aromát, csipet sót és egy kis rumot. Külön felvertem a tojásfehérjét és beleforgattam a masszába.

A tészta kb. 80%-át foglalta el a formának, aztán sütés közben beledagadt. Érdemes egy tepsit vagy fóliát alátenni a rácsnak, mert az én báránykám is hm...hm..kieresztett egy kis tésztát valamelyik nyílásából, de azt diszkréten feltakarítottam.
Kihűlés után lepattintottam a formát és rácsra téve pihentettem. A díszítés egy fél tojásfehérje volt, porcukorral kikeverve, némi porcukor rászitálva, a szembogara pedig olvasztott csokoládécsepp, kb. 2 mg.

Korábbi kalandok a terepen:

2011. június 14., kedd

Nehéz szülés

Mielőtt belevágtam a dologba, hosszan elmerengtem, hogy milyen legyen. Jó hogy manapság már mindent előre meg lehet határozni, nem úgy van hogy a fehérbe öltözöttek a kezedbe nyomják – tessék itt van,  vidd, a tied – hanem eltervezhetem hogy hosszú legyen-e vagy rövid; meleg vagy inkább ne; tejes, cukros vagy natúr egészséges.

Befizettem a pénzt, mert persze ez sincs ingyen, ezzel is jeleztem, hogy kezdhetjük. Hirtelen törtek rá a fájások, miközben rémületes szívó hangokat adott. A testére kötözött csövek megfeszültek a folyadék nyomásától. Ekkor még nem izgultam, mert tudtam hogy ez így normális. De a pár pillanat múlva beállott csend és az abba beszűrődő nyöszörgés megijesztett. Leguggoltam és alulról felfelé beléje kukucskáltam. Szörnyű látvány fogadott! Faros fekvésben, félig keresztben állt benne a megszületendő! Vészjósló hangok jelezték, hogy mindjárt kinyomul a teljes korpusz!

Tudtam, azonnal cselekednem kell. Határozott mozdulattal felnyúltam a nyílásba, megkerestem a fenék kerekded vonalát, megragadtam és elfordítottam. Bíztattam, hogy most inkább ne nyomjon, amúgy is mindjárt megleszünk. Közben már fentről  ömlött a csuklómra a forró lé. Nagyokat sóhajtottam és összeszorítottam a fogamat. Kirántottam a kezemet és hevesen rázni kezdtem, ő pedig felszabadultan tolta kifelé a poharat a hosszú kávéval.

A születés időpontja 14.32 perc volt. Láttam az újszülöttön, hogy az apgarja nem több 4-nél, de nem baj, gondoltam, majd tejjel feljavítom. Megkönnyebbülve néztünk egymásra. Elégedetten megpaskoltam a mellkasát, mire váratlanul kiköhögött magából egy csillogó érmét. Tudtam hogy nem illene elfogadnom, de azt hiszem ezt most valóban megérdemeltem! 


2011. június 6., hétfő

Gasztro mail art

Torma Cauli nevű kedves barátom és olvasóm egy valóságos mail art produkcióval lepett meg!


Többi kedves olvasómat kérdezem, hogy tudják-e még, milyen érzés kinyitni a postaládát és találni benne egy igazi küldeményt?

2011. június 5., vasárnap

Italajánlat könyvheti dedikáláshoz

Amennyiben a könyvheti események miatt nincs időnk mindennapi fröccsünket bekapni otthon Újlipóciában, fogyasszunk egy hűs rozé fröccsöt a belvárosban!
 Orfűiek a Pilsner Urquellre esküsznek, mely dobozban könnyedén szállítható és hűthető. Szalon sör csak pécsi dedikáláshoz ajánlott!
A veszprémi írók már az anyatej helyett is Szent István nedűjét isszák, veszprémi női írók pedig Gizella borát, de utóbbi típust nem sikerült lencsevégre kapni.

2011. június 1., szerda

Spenótos tészta szénégető módra

 

Azt mondta a szénégető, hogy ha már sikeresen túléltük ezt a telet is, fogjuk vissza a szalonnafogyasztást, vagy legalább tegyük egészségesebbé, tehát menjél ki (fel!) asszony a konyhakertbe, keress ott valami zöldet és azt is főzd bele a tésztaszószba! 

Asszony felment, és mit látott? Szép, friss, bodor spenótleveleket. Nosza, lecsippentette azokat, néhány percre beledobta forró vízbe, majd lecsöpögtette és felvágta. Hozzákeverte a pirított szalonnához, átforgatta kevés zúzott fokhagymával és tejszínt adott hozzá. Csak minimális borsot és szerecsendiót tekert rá. Kicsit beforralta a mártást, majd rádobta a megfőzött és lecsöpögtetett cakkos szélű széles-metéltet és összerázogatta. Volt ám öröm a szénégetőék háza táján! Csak eszébe ne jusson a családfőnek, hogy a tejszínfogyasztást is vissza kéne fogni, legalább őszig!


Lazacnyitók nyílt bajnoksága

A METRO Vevőakadémia meghirdeti az Első Országos Nyílt Lazacbontó Bajnokságot, amely a Budai Gourmet gasztronómiai rendezvényen kerül megrendezésre, 2011. június 4-én.

A verseny döntőjébe a selejtezők első öt-öt helyezettje kerül be.
A nyertes a Marine Harvest jóvoltából egy 4 napos Norvég utat nyer és megtekintheti Európa egyik legnagyobb lazac farmját.

ELŐDÖNTŐ: Az elődöntők helyszíne és időpontja: Budai Gourmet gasztronómiai rendezvény, Millenáris Park, Budapest - 2011. június 4. 15:30-17:00. A két elődöntő egymást követi majd.

DÖNTŐ: A döntő helyszíne és időpontja: Budai Gourmet rendezvény, Millenáris Park, Budapest - 2011. június 4., 18:30-19:30

VERSENYKIÍRÁS:
A versenyzőknek az Országos Nyílt Lazacbontó verseny hivatalos szabályai szerint kell a lehető legszebb és legpontosabb lazac filéket szelnie egy hagyományos lazacból, a lehető legrövidebb idő alatt. Az elődöntő és a döntő alapanyagait a Metro Vevőakadémia és a Marine Harvest cég biztosítja.

A felkészüléshez szükséges alapanyagok a METRO áruházakban szerezhetők be.
A szervezők a változtatás jogát fenntartják!



Nem csak az nyer, aki a fődíjként felajánlott 4 napos norvégiai utat nyeri!
A lazacbontó versenyen résztvevő minden versenyző, nagy értékű  ajándékot kap a Metro Vevőakadémiától és a verseny fő támogatójától, a Marine Harvest cégtől. A versenyzők alanyi jogon kapnak a versenyen felfilézett 4,5 kg - 5 kg súlyú lazaccal megegyező mennyiségű lazachúst, tehát aki a döntőbe kerül máris gazdagabb 2 nagykereskedelmi minőségű lazac filézett húsával, de aki az előselejtezőben elvérzik annak sem kell búslakodni hiszen ebben az esetben 1 db atlantik lazac filézett halhúsát teheti a hűtőjébe és még számos egyéb ajándék is gazdára vár!

A versenyzők segítséget a filézéshez: az első és egyetlen hazai halgasztronómiai blog, az Oceancowboy-on bővebben olvashatnak a lazacokról, méretről, súlyról , alkalmazható konyhatechnológiáról, és a filézéshez segítséget kaphatnak, ha elolvassák a fázisfotókkal illusztrált filézési útmutatót!